U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Wilhelmus Antonius Berkers (1924-2011)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 13: Regel 13:
| bidprentje    =
| bidprentje    =
}}
}}
{{link stamboom|stamboom=''[[Berkers]]''}}
'''Wilhelmus (Willy) Antonius Berkers (1924-2011)''' was kunstschilder en woonde aan de Heuvelstraat.
'''Wilhelmus Antonius (Willy) Berkers (1924-2011)''' was kunstschilder en woonde aan de [[Heuvelstraat]].




Willy was het eerste kind uit het gezin van de sigarenfabrikant [[Antonius Berkers (1895-1963)]] en Martina van Dijk (1896-1985). Hij was een neef van [[Wilhelmus Antonius Joseph Berkers (1936-2011)|Wim Berkers]] en een kleinzoon van [[Wilhelmus Berkers (1858-1938)]].
Willy was het eerste kind uit het gezin van de sigarenfabrikant [[Antonius Berkers (1895-1963)]] en Martina van Dijk (1896-1985). Hij huwde in 1969 met Antoinette van de Kimmenade, (Helmond 3 oktober 1944 - Helmond 25 juni 2003). Na zijn huwelijk gingen zij aan de [[Heuvelstraat]] wonen.<br> Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:
 
Hij huwde in 1969 met Antoinette van de Kimmenade, (Helmond 3 oktober 1944 - Helmond 25 juni 2003). Na zijn huwelijk gingen zij aan de Heuvelstraat wonen.
 
Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:


# Camiel,
# Camiel,
# Etienne,
# Etienne,


Op 31 augustus 1939 ging hij naar Goirle en kwam op 11 juli 1940 weer terug naar het ouderlijk huis aan de [[Langstraat]].
Op 31 augustus 1939 ging hij naar Goirle en kwam op 11 juli 1940 weer terug naar het ouderlijk huis aan de [[Langstraat]].<br>Hij wilde graag onderwijzer worden maar door een ontsteking in zijn heup was hij twee en een half jaar lang aan zijn bed gekluisterd.<br> Aan die ontsteking hield Willy een korter en een stijf been over. Zijn toekomstplannen om onderwijzer te worden, vielen in duigen. Er bleef niet veel te kiezen over. Hij kon in die tijd als gehandicapte twee dingen doen, schoenmaker of kleermaker worden. Hij koos voor het laatste. Maar dat heeft hij maar een jaar of negen volgehouden.
 
Hij wilde graag onderwijzer worden maar door een ontsteking in zijn heup was hij twee en een half jaar lang aan zijn bed gekluisterd. Aan die ontsteking hield Willy een korter en een stijf been over. Zijn toekomstplannen om onderwijzer te worden, vielen in duigen. Er bleef niet veel te kiezen over. Hij kon in die tijd als gehandicapte twee dingen doen, schoenmaker of kleermaker worden. Hij koos voor het laatste. Maar dat heeft hij maar een jaar of negen volgehouden.
 
Na de kweekschool bij de fraters in Tilburg heeft hij een opleiding als coupeur en later Spaanse handelscorrespondentie gevolgd.
 
Willy heeft als tolk en kassier bij de Vlisco in Helmond gewerkt.
In deze functie maakte hij in de zestiger jaren reizen naar Spanje om gastarbeiders te werven voor het bedrijf.  


Later ging hij ook schilderen. Schilderen en tekenen in zijn atelier waren zijn passie. Tot hij een gezwel kreeg aan zijn arm, waarmee hij vier jaar rondgelopen heeft en uiteindelijk zijn rechterarm moest missen. Ondanks dat is Willy bijzonder positief omgegaan met zijn handicap en maakte daar dan ook menig grapje over. Hij moest leren alles links te doen, dus ook schilderen.  
Na de kweekschool bij de fraters in Tilburg heeft hij een opleiding als coupeur en later Spaanse handelscorrespondentie gevolgd. Willy heeft als tolk en kassier bij de Vlisco in Helmond gewerkt.


Hij was tijdens deze periode bezig met een schilderij met de naam "Johanna de Waanzinnige". Het schilderij was half klaar toen zijn arm verwijderd moest worden. Later na veel geduld en oefenen werd het schilderij alsnog voltooid met zijn linkerarm.
Later ging hij ook schilderen. Schilderen en tekenen in zijn atelier waren zijn passie. Tot hij een gezwel kreeg aan zijn arm, waarmee hij vier jaar rondgelopen heeft en uiteindelijk zijn rechterarm moest missen. Ondanks dat is Willy bijzonder positief omgegaan met zijn handicap en maakte daar dan ook menig grapje over. Hij moest leren alles links te doen, dus ook schilderen. <br>Hij was tijdens deze periode bezig met een schilderij met de naam "Johanna de Waanzinnige". Het schilderij was half klaar toen zijn arm verwijderd moest worden. Later na veel geduld en oefenen werd het schilderij alsnog voltooid met zijn linkerarm.


{{DEFAULTSORT:Berkers,Wilhelmus Antonius}}
{{DEFAULTSORT:Berkers,Wilhelmus}}
[[categorie:Berkers|Wilhelmus]]
[[categorie:Berkers|Wilhelmus]]
[[categorie:kleermaker]]
[[categorie:kleermaker]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)