U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Franciscus Manders (1933-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 23 dec 2013 om 21:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toontje Manders
Bestand:Antonius Manders.jpg
Toontje Manders als fietsacrobaat actief in het
amateurcircus Het Hoefke.
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Franciscus Manders
Roepnaam Toontje
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 17 juni 1933
Overl.plaats Bakel
Overl.datum 27 juni 2002
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) tabakswinkelier

Toontje Manders (1933-2002) was tussen 1947 en 1957 als fietsacrobaat actief en vermaard in het amateurcircus Het Hoefke.


Antonius Franciscus was een zoon van Wilhelmus Manders en Maria Knapen en een kleinzoon van Theodorus Manders en Anna Maria Goossens.

Toontje, in zijn jonge jaren door kinderverlamming getroffen en daardoor in een rolstoel beland, was vele jaren met hart en ziel verbonden aan SV Deurne. In 1963 werd het tweede elftal van SV Deurne, waarvan hij leider was, kampioen.

Op de hoek StationsstraatPastoor Jacobsstraat, op de plek waar tot 1914 het woonhuis van gemeenteontvanger Leonardus Goossens (1842-1924) stond, dreef Toontje een tabakswinkel waar men toen nog losse sigaretten kon kopen.

De klanten, jong en oud, kwamen niet alleen voor het kopen van rookwaren, snoepgoed of voor het inleveren van lotto- en totoformulieren maar bleef ook graag een praatje maken met de goed gehumeurde Toontje, zo'n gesprek ging veelal over de voetbalsport.

Eind 1983 moest hij vanwege een ernstige heupblessure opgenomen worden in het ziekenhuis en dat betekende een noodgedwongen sluiting van zijn goedlopende zaak. Op een gegeven moment was dat niet meer mogelijk en werd hij opgenomen in verpleeghuis Sint-Jozefheil in Bakel.

Dat lotto- en totowerk deed Toontje ten gunste van voetbalvereniging Racing Boys en vooral voor hen kwam de sluiting hard aan want bij Toontje Manders werden de meeste formulieren ingeleverd. Voor actieve mensen op dit gebied had de stichting Sport-totalisator een onderscheiding in petto. Tot zijn grote verrassing kreeg Toontje Manders in maart 1984 de hierbij behorende zilveren speld in het ziekenhuis door districtsbestuurder en latere wethouder Cor van Laarhoven, in tegenwoordigheid van zijn moeder, uitgereikt.

De zilveren speld, die nog nooit eerder in de regio Helmond was uitgereikt. ging vergezeld van een stropdas met het KNVB-embleem.

Bestand:Stationsstraat 80-82-84 rechts.jpg
Rechts de sigarenwinkel van Toontje Manders.
Foto: collectie Nellie Hermans-van den Eijnde
Stamboom.png Klik hier voor de
stamboom van "Manders"