Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Boekspots in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Boekspots kast in zorgcentrum De Nieuwenhof met initiatiefnemer Michel Lintermans
Kast boekenspots in de wachtkamer van het station in Deurne 10 september 2015 (foto Pieter Koolen)
Boekspots kast in de Ossenbeemd
Boekenkast van een minibieb in de Limburgstraat

Boekspots is een nieuwe manier van boeken uitwisselen. Boekspots zijn kasten waarmee mensen boeken kunnen delen. Wanneer de kast geopend is, kunnen mensen boeken achterlaten, meenemen of ruilen. De kast gaat buiten werktijden op slot en vrijwilligers beheren, samen met de bibliotheek de Boekspot.


In maart 2015 had verzorgingshuis De Nieuwenhof de primeur voor Deurne. De boekspots staan ook in het stationsgebouw en in natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd.

De Boekspot in De Nieuwenhof werd door bibliotheek Helmond-Peel gerealiseerd in samenwerking met Deurnenaar Michel Lintermans.

Om gebruik te maken van de Boekspot hoeft men geen lid te zijn van de bibliotheek.

Minibieb[bewerken]

In de Roothaertstraat 41, de Fitissingel 57 en in de Limburgstraat 14 (om de hoek met de Brabantstraat) werd op particulier initiatief een zwerfboekenkast, ook wel minibieb genoemd, neergehangen. Deze zijn niet aangesloten bij de landelijke keten van Boekspot. Vanwege een verhuizing verdween na een paar jaar het boekenkastje in de Roothaertstraat. Het was in 2014 de eerste minibieb van Deurne, een burgerinitiatief van Anné Munsters vanwege de toen dreigende sluiting van de openbare bibliotheek.Het boekenkastje is verhuisd naar de Gerrit van Bakelstraat

Ontstaan[bewerken]

Steeds meer instellingen hadden last van de crisis of er werd om andere redenen bezuinigd. Zo verdwenen er steeds meer bibliotheken of moesten boekwinkels hun deuren sluiten. Tegelijkertijd kwamen er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. Minibieb sloot aan bij deze beweging. Vaak staan ze in een kastje met deurtjes waar je de boeken uit kunt halen. Nadat je ze gelezen hebt kun je ze terugzetten of naar een andere Minibieb brengen. Deze boekenkasten zijn dag en nacht geopend.

Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Men kan een eigen minibieb ophangen aan huis of plaatsen bij een vereniging, school of bedrijf. Maar men kan ook een andere Minibieb blij maken met eigen boeken. Men leent niet alleen maar ruilt er ook af en toe eentje.

Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten.


Externe link[bewerken]