U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Hoelbuess

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


De Hoelbuess is een toponiem op Vreekwijk bij de Berkt.


Van dit toponiem is slechts één vermelding bekend, namelijk uit 1691. Tussen 22 en 25 oktober van dat jaar verkochten de heer en de schepenen van Deurne en Liessel meer dan 100 percelen gemeentegrond aan particulieren, nadat daarover op 12 mei 1690 onderling overeenstemming was bereikt en de goedkeuring van de Raad van State in Den Haag was verkregen. Op 24 oktober van dat jaar werden de percelen op Vreekwijk verkocht tot aan het einde van de Berkt, ter plaatse genaamd de Hoelbuess.[1]

Een hool (hole, hoel, huele, heul) is in het Middelnederlands de benaming voor zowel een open riool als voor een houten of stenen boogbrug over een sloot of andere waterleiding. Het woord heul werd ook gebruikt voor een duiker. Dit toponiem past uitstekend bij de plek waar zowel vroeger als tegenwoordig de Oude Aa bij de Berktsedijk onder de Liesselseweg doorgaat. Ten zuiden van de Berktsedijk lag vroeger het Vonderven,dat tot aan en zelfs over de Liesselsedijk reikte.

Het suffix -buess zou kunnen slaan op struikgewas of bosjes. Nog steeds wordt in het dialect struikgewas genoemd als bös. Het bosje dat ingesloten ligt tussen de Berktedijk, de Oude Aa en de Liesselweg zou dus met enig recht aanspraak op dit toponiem kunnen maken: de Hoolbosjes / het Hoolbos.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe toegang 13183 Archief schepenbank Deurne inv.nr. 103 folio 77 verso