DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Dinghuis (gerechtsgebouw)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Dinghuis vóór de restauratie in 1963.
Foto: collectie Nellie Hermans- van den Eijnde

Het Dinghuis was een "neerhuijs" (bijgebouw) van het Groot Kasteel en rond 1635 in gebruik als (ge-)dinghuis (gerechtsgebouw), een plaats waar de dorpsregenten en de Heer van Deurne vergaderden en recht spraken.


Rogier van Leefdael (1617-1699), Heer van Deurne tussen 1653 en 1699, hield zijn vergaderingen met zijn medebestuurders in het Dinghuis "alwaer hij niet alleenen, maer ook mevrouwe zijne gemaele mede in vergadering compt sitten".

In 1661 beklaagden de Deurnese bestuurders zich hierover bij de Staten-Generaal in Den Haag. Men verschilde van mening met Van Leefdael over de plaats waar "genechten" (rechtsgedingen) en andere vergaderingen gehouden dienden te worden. In zijn verweer verwees Van Leefdael naar het feit dat de vergaderingen al "25 jaeren" in het het "neerhuijs" hadden plaatsgevonden.

Andere, uit de geschiedenis bekende, vergaderplaatsen sinds het begin van de 14e eeuw waren onder andere het Groot Kasteel, de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne en "onder de lindeboom voor het Dinghuis". Voor bestuurlijke zaken werd doorgaans vergaderd in een boerderij op het Derp.

Bij een restauratie in de jaren '60 van de 20e eeuw heeft men de gevels ingrijpend aangepast. Hierdoor zijn de historische deur- en raampartijen verdwenen.