DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Wit's Dekenindustrie Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Hatéma-Deurne)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Wit's Dekenindustrie Deurne was de benaming van een dekenfabriek aan de Sint Jozefstraat in Deurne.


Peter de Wit was actief in de reeds bestaande firma Leijten, Kluskens & Cie, die in 1855 was opgericht. In 1887 begon hij voor zichzelf een textielfabriek. In 1896 nam zoon Piet de Wit het bedrijf over, maar in 1900 ging dit failliet. Vervolgens startte hij een dekenfabriek die snel groeide. In 1920 kwam er ook een vestiging van deze fabriek in de Sint-Jozefparochie. Door Piets extravagante levensstijl ging deze fabriek in 1925 eveneens failliet. De fabriek maakte in 1926 een doorstart als NV De Wit's Dekenindustrie. Ten gevolge van de crisis moest de vestiging in Deurne, samen met die in Geldrop, Gemert en Asten, op 24 augustus 1926 de deuren sluiten waardoor in totaal ongeveer tweeduizend arbeiders werkeloos werden. Korte tijd daarna werd er een succesvolle doorstart gemaakt.

Later fuseerde de fabriek met HTM uit Helmond en ging verder onder de naam Hatéma.

Het personeel van de gezamenlijke vestigingen van HTM en De Wit had haar eigen personeelsvereniging onder de naam Hechte Trouw maakt Sterk (HTMS) en was bijzonder actief op sportief en cultureel terrein. De vestiging in Deurne had een eigen ontspanningsgebouw, wandelclub, [[damvereniging HTMSdamvereniging, en toneelvereniging.

De totale dekenproductie van de Hatéma was in 1967 geheel geconcentreerd in het Hatéma-bedrijf te Deurne.

In 1969 fuseerde Hatéma met Texoprint. Deze firma ging in 1972 Gamma Holding heten. Daarna werd de productie in de Hatéma-fabrieken geleidelijk gestaakt.