U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heilig Hartbeeld (Kruisstraat): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:30.442.jpg|thumb|right|250px|Heilig Hartbeeld.<br>Foto: collectie Leo van Nerven]]
[[Bestand:30.442.jpg|thumb|right|250px|Heilig Hartbeeld.<br>Foto: collectie Leo van Neerven]]
Het '''Heilig Hartbeeld''' op de hoek [[Kruisstraat]]-[[Haageind]]-[[Kerkstraat]] dateert uit 1933 en stond vroeger in een open kapel naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]].


Het '''Heilig Hartbeeld''' op de hoek Kruisstraat-Haageind-Kerkstraat dateert uit 1933 en stond vroeger in een open kapel naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]].


Het zandstenen beeld, dat eigendom is van de [[gemeente Deurne]], stond vanaf 11 juni 1933 in de [[Heilig Hartkapel (Markt)|Heilig Hartkapel]] naast de Sint-Willibrorduskerk aan de [[Markt]]. Het beeld was getekend door Aug. Hermans en vervaardigd door de firma Van Bokhoven te 's-Hertogenbosch. Het was een geschenk van de parochianen bij gelegenheid van het veertigjarig priesterfeest van [[Henricus Wilhelmus Roes (1864-1941)|pastoor Roes]], maar werd grotendeels bekostigd uit de nalatenschap van [[Jacoba Welten (1859-1929)|Jacoba Aarts-Welten]].


Het beeld is van zandsteen en stond vanaf 11 juni 1933 in de [[Heilig Hartkapel (Markt)|Heilig Hartkapel]] naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] aan de [[Markt]]. Het beeld was getekend door Aug. Hermans en vervaardigd door de firma Van Bokhoven te 's-Hertogenbosch. Het beeld was een geschenk van de parochianen bij gelegenheid van het 40-jarig priesterfeest van [[Hendrik Roes|pastoor Roes]], maar werd grotendeels bekostigd uit de nalatenschap van [[Jacoba Welten (1859-1929)|Jacoba Aarts-Welten]]. Tussen 1961 en 1964 is de kapel afgebroken en werd het beeld herplaatst. In 1993 kwam het op zijn huidige plaats te staan. Bij herinrichting van de kruising is het later nogmaals 10 meter verplaatst.
Tussen 1961 en 1964 werd de kapel afgebroken en het beeld herplaatst.  


In april 2008 is het H. Hartbeeld aan de handen en voeten vernield en het hoofd is er afgeslagen. Het is gerestaureerd door [[Ewald Venner]] en op 28 maart 2009 weer op zijn sokkel geplaatst. Het beeld is na deze restauratie andermaal beschadigd. Het mist nu de vingers aan de handen.
In 1993 kwam het op zijn huidige plaats te staan. Bij herinrichting van de kruising werd het later nogmaals tien meter verplaatst.
 
In april 2008 werd het beeld door een verwarde man aan handen en voeten vernield en het hoofd eraf geslagen. Het werd gerestaureerd door [[Ewald Venner]] en op 28 maart 2009 weer op zijn sokkel geplaatst. Het beeld werd na deze restauratie in het voorjaar van 2010 andermaal beschadigd en miste toen de vingers aan de handen. Het herstel van deze schade werd ter hand genomen door [[Vriendenkring Ons Deurne]], in samenwerking met de Eindhovense kunstenaar Jan Wils. Het beeld werd bij die gelegenheid ook opnieuw geschilderd. Omdat in veler ogen de kleur te wit was, kreeg het kort daarna opnieuw een verfbeurt waarbij voor een natuurlijker kleur gekozen werd.


==(Her)inzegening==
==(Her)inzegening==
Kort videoverslag<ref>[[Videoclub Deurne]] – DVD ''[["Deurne in beweging 2009 - 2010"]]''</ref> van de plechtige (her)inzegening  van het Heilig Hartbeeld aan de [[Kruisstraat]] in [[Deurne]] op 28 maart 2009. Het videoverslag is gemaakt en ter beschikking gesteld door amateurfilmer [[Jan Kuijten]] en ingesproken door [[Paul  van Hoek]], beide lid van  [[Videoclub Deurne]].
Kort videoverslag van de plechtige (her)inzegening  van het Heilig Hartbeeld aan de Kruisstraat in [[Deurne]] op 28 maart 2009. Het videoverslag is gemaakt en ter beschikking gesteld door amateurfilmer [[Jan Kuijten]] en ingesproken door [[Paul  van Hoek]], beide lid van  [[Videoclub Deurne]].<ref>Videoclub Deurne – dvd ''[["Deurne in beweging 2009 - 2010"]]''</ref>
<center>{{#widget:YouTube|id= LTLj1vj0IfU }}</center>
<center>{{#widget:YouTube|id= LTLj1vj0IfU }}</center>


==Opschrift==
==Opschrift==
<br>Het opschrift op de rand is:
Het opschrift op de rand van de sokkel is: '''rex clementissime''' (barmhartigste koning).
* ''rex clementissime'': eerbiedwaardige koning.


Zie ook de lijst van [[Openbare kunst]] in Deurne.
Zie ook de lijst van [[Openbare kunst]] in Deurne.


{{refs}}
{{Appendix}}
[[Categorie:Openbare kunst]]
[[Categorie:Openbare kunst]]
[[Categorie:Religieuze kunst]]
[[Categorie:Religieuze kunst]]
[[Categorie:beeldende kunst]]
[[Categorie:beeldende kunst]]

Versie van 7 jul 2016 23:23

Heilig Hartbeeld.
Foto: collectie Leo van Neerven

Het Heilig Hartbeeld op de hoek Kruisstraat-Haageind-Kerkstraat dateert uit 1933 en stond vroeger in een open kapel naast de Sint-Willibrorduskerk.


Het zandstenen beeld, dat eigendom is van de gemeente Deurne, stond vanaf 11 juni 1933 in de Heilig Hartkapel naast de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt. Het beeld was getekend door Aug. Hermans en vervaardigd door de firma Van Bokhoven te 's-Hertogenbosch. Het was een geschenk van de parochianen bij gelegenheid van het veertigjarig priesterfeest van pastoor Roes, maar werd grotendeels bekostigd uit de nalatenschap van Jacoba Aarts-Welten.

Tussen 1961 en 1964 werd de kapel afgebroken en het beeld herplaatst.

In 1993 kwam het op zijn huidige plaats te staan. Bij herinrichting van de kruising werd het later nogmaals tien meter verplaatst.

In april 2008 werd het beeld door een verwarde man aan handen en voeten vernield en het hoofd eraf geslagen. Het werd gerestaureerd door Ewald Venner en op 28 maart 2009 weer op zijn sokkel geplaatst. Het beeld werd na deze restauratie in het voorjaar van 2010 andermaal beschadigd en miste toen de vingers aan de handen. Het herstel van deze schade werd ter hand genomen door Vriendenkring Ons Deurne, in samenwerking met de Eindhovense kunstenaar Jan Wils. Het beeld werd bij die gelegenheid ook opnieuw geschilderd. Omdat in veler ogen de kleur te wit was, kreeg het kort daarna opnieuw een verfbeurt waarbij voor een natuurlijker kleur gekozen werd.

(Her)inzegening

Kort videoverslag van de plechtige (her)inzegening van het Heilig Hartbeeld aan de Kruisstraat in Deurne op 28 maart 2009. Het videoverslag is gemaakt en ter beschikking gesteld door amateurfilmer Jan Kuijten en ingesproken door Paul van Hoek, beide lid van Videoclub Deurne.[1]

Opschrift

Het opschrift op de rand van de sokkel is: rex clementissime (barmhartigste koning).

Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Videoclub Deurne – dvd "Deurne in beweging 2009 - 2010"