U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hofke van Marijke

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Rob Berkvens (overleg | bijdragen) op 2 apr 2021 om 17:09 (diverse aanpassingen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto collectie Jan Snijders
foto collectie gemeente Deurne
Foto collectie Ton Hartjens
Foto collectie Frans Gloudemans
foto collectie Nelly Hermans-van den Eijnde
Het interieur van het Hofke toen Hub van Doorne er woonde.
foto collectie gemeente Deurne
Het interieur van het Hofke toen Hub van Doorne er woonde.
foto collectie gemeente Deurne

Het pand dat nu bekend staat als Hofke van Marijke werd in 1921 gebouwd onder architectuur van Cor Roffelsen door de aannemer J.M. van de Laar uit Stiphout.


Naamgeving en eerste bewoners

Op 28 juni 1921 kreeg de industrieel Johannes Wilhelmus Maria Snijder (1883-1935) uit Mierlo-Hout vergunning voor het bouwen van de villa aan wat toen nog de Derpse Hei heette, de latere Marijkeweg en sinds de jaren zeventig de Rembrandt van Rijnstraat.

Snijder was gehuwd met Maria Euphemia Francisca van der Schrieck. Zij hadden geen kinderen. Deze familie was afkomstig uit Mierlo. De naam Hofke van Marijke is afgeleid van Maria, de eerste naam van de echtgenote van Johannes Snijder.

In 1921 vestigde het echtpaar zich in Deurne. Al in augustus 1924 vertrok Maria van der Schrieck naar 's-Gravenhage. Op 8 mei 1928 wordt de echtscheiding uitgesproken. Hoogstwaarschijnlijk is de villa daarna omgedoopt in Vita Nova. Snijder zelf verhuisde in 1934 naar Wassenaar. en is op 24 februari 1935 overleden in Kleve, Duitsland.

Van Doorne

Vanaf dat jaar werd Vita Nova bewoond door Hub van Doorne, de grondlegger van de DAF-fabrieken, met zijn gezin. Van Doorne woonde na zijn huwelijk in 1929 met Rie Reijnders eerst in Eindhoven en keerde op 10 april 1935 terug naar Deurne. Omdat de nieuwe bewoners de naam Vita Nova niet toepasselijk vonden, werd deze weer omgedoopt tot Hofke van Marijke, welke naam tot op de dag van vandaag is gehandhaafd.[1] Opmerkelijk is dat het Deurnese bevolkingsregister aanvankelijk als adres Derp J.69 vermeldt, waarna er met een andere pen Hofke van Marijke bij is gezet.[2] Dat moet evenwel in de periode zijn gebeurd dat het gezin Van Doorne er woonde, tussen 1935 en 1939. Op 21 augustus 1938 wordt de naam ook in het archief van de gemeente Deurne genoemd.[3]

Op 17 juli 1935 kwam ook de moeder van Hub bij het gezin wonen. Tiny en Anny van Doorne bezochten als kinderen de lagere school in de Sint-Jozefparochie.In 1935 erven de zus van Johannes Snijder (Anna, Gerrarda Maria) en haar vier kinderen de villa. Anna is gehuwd met Antoon van Thiel, directeur van de Draadnagelfabriek van Thiel in Beek en Donk.

Bij dit huis was ook ruimte voor een grote passie van Hub, namelijk het houden van paarden. Die liefde probeerde hij over te brengen op zijn dochters en er werd een draaimolen, voortbewogen door twee pony's, geplaatst waar Tiny en Annie dikwijls in zaten. Zij gingen echter nog een stapje verder, want met het privé-circus van Hub, circus 't Hoefke, kregen ze nog meer naamsbekendheid. Zij bleven in het pand wonen totdat hun villa Doornehof aan de Stationsstraat in 1939 klaar was.

Gemeenschapshuis

Na het vertrek van de familie Van Doorne werd het pand door de parochie in gebruik genomen. Op 19 mei 1941 installeerde burgemeester Lambooy een brigade van de Maréchaussee in het Hofke. Opperwachter was J.A. Blauw. Rond 1949 verkocht de familie Van Thiel het goed aan het kerkbestuur van de Sint-Jozefparochie. Jarenlang woonde er de koster Johan Jozef Dautzenberg met zijn gezin. In 1954 werd zelfs de Marijkeweg naar het Hofke genoemd. Op initiatief van Pastoor van Abeelen ( 1895-1975) besloot men in 1954 om in de tuin van het hofke over te gaan tot de realisatie van een speeltuin. In 1956 vond de inzegening plaats. Dit was het begin van wat later speeltuin de Speuldries werd. In 1958 schonk het kerkbestuur de villa aan de Stichting St Jozefbuurthuiswerk. In 1973 kreeg men toestemming van het ministerie van CRM om het huis te verbouwen tot gemeenschapshuis. Op 5 november 1974 werd de bouwvergunning aangevraagd en op 15 december 1975 werd het verbouwde pand als zodanig in gebruik genomen. Op 1 mei 1976 werd het nieuwe Hofke van Marijke officieel door burgemeester Hoebens geopend. Het was aanvankelijk in gebruik als thuisbasis van het buurtopbouwwerk in de Sint-Jozefparochie. Later geschiedde vanuit het Hofke van Marijke ook de coördinatie van het Vluchtelingenwerk Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Over de naamgeving van dit huis verscheen een artikel in 't Zandklokje (mededeling door Gemma en Michel van den Berkmortel).
  2. Bevolkingsregister Deurne inv. nr. 37b folio 108 volgnr. 08
  3. Nieuw adm. arch. Deurne toegang 13180 inv.nr. 62/22 21 augustus 1938

Hofke van Marijke