DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hotel Van Baars

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel-café van Baars
08.679.JPG
Locatie Stationsstraat 113, Deurne
Start bouw Omstreeks 1900
Monument status Rijksmonument

Hotel Van Baars was gevestigd op de plek van het huidige adres Stationsstraat 113.


Op 3 september 1894 werd Johan van Baars, door overname van de kinderen van Martinus Flipsen (1841-1891), eigenaar van het pand waarin ook een café gevestigd was. Joannes handelde destijds tevens in steenkolen en bouwmaterialen en dreef een varkenswegerij.

Rechts naast het hotel was in die tijd een grote muziektuin en een muziekkiosk aangelegd. De hardstenen stoep aan de voordeur is nog afkomstig van het bordes van het oude afgebroken raadhuis. Boeren kwamen bij Hotel Van Baars hun vee wegen en verhandelen. Buurtschappen en families kwamen bij hotel van Baars om de rozenkrans te bidden wanneer er iemand overleden of bediend was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hotel van Baars een “hoofdkantoor” van het verzet. Op een gegeven moment werd het distributiekantoor aan de Heuvel 2 overvallen en de buitgemaaktevoedselbonnen werden in het hotel onder de kokosmatten gelegd.

Zijn oudste zoon Toon van Baars nam het hotel in 1936 over. De oudste dochter Will runde het café, samen met Martina Goossens, haar oma. Moeder Truus en dochter Jo verzorgden de diners in het restaurant. Toon was imker en in die tijd was hotel Van Baars voor bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius-Peelland het clubhuis.

Na de dood van Toon in 1966 nam diens jongste zoon Leo (Deurne 13 februari 1946 - 4 oktober 2012) het bedrijf van hem over. Medio 2005 verkocht Leo van Baars het pand aan een investeerder. Leon Barents en zijn vrouw Brigitte werden de pachters en uitbaters van het hotel. Het pand werd zoveel mogelijk, conform de rijksmonumentenstatus, in de originele staat gelaten. Wel werd het pand gerenoveerd en werden enkele noodzakelijke aanpassingen gedaan, zoals de aanleg van een terras en oprit en de plaatsing van dubbele openslaande deuren in één van de gevels. In oktober 2005 openden ze in dit pand de deuren van hun geheel vernieuwde restaurant onder de naam “Herberghe in de Heerlyckheid”.

Hotel van Baars in circa 1902. Klik op het icoon voor meer informatie
Foto: collectie familie Tielens-van Baars

Bron[bewerken]


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Hotel Van Baars
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Drie generaties Van Baars hadden vanaf 1894 de leiding in 'Hotel Van Baars', nu 'Restaurant Herberghe in de Heerlyckheid'. Bij het hotel was ook een brandstoffenhandel. De hardstenen stoep voor de ingang is nog afkomstig van het bordes van het oude raadhuis van Deurne. In de tuin van Hotel Van Baars werd in 1924 een muziekkiosk gebouwd, waar het gemengd (!) publiek naar de muziekuitvoeringen kon kijken.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 30.234.jpg
Getoond plaatje 30.234.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.4570266°, 5.7854151534424°
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.