U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hubertus Johannes Jagers (1931-2008): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Huub Jagers | foto = 200px | tekst = | volledige naam = Hubertus Johannes Jag...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = Huub Jagers
| naam          = Huub Jagers
| foto          = [[Bestand: Huub Jagers.JPG|200px]]
| foto          = [[Bestand:28.999.jpg|180px]]  
| tekst          =  
| tekst          = Foto: collectie gedachtenisprentjes heemkundekring
| volledige naam = Hubertus Johannes Jagers
| volledige naam = Hubertus Johannes Jagers
| roepnaam      = Huub
| roepnaam      = Huub
Regel 9: Regel 9:
| overl.plaats  = Deurne
| overl.plaats  = Deurne
| overl.datum    = 27 mei 2008
| overl.datum    = 27 mei 2008
| partner(s)    = Huberta Johanna Petronella Gerarda Kuijpers
| partner(s)    = Huberta Johanna Petronella Gerarda Kuijpers (1937)
| beroep(en)    = Schoenhersteller, ziekenhuisbode
| beroep(en)    = schoenhersteller, ziekenhuisbode
}}
}}
==Algemeen:==
'''Hubertus Johannes (Huub) Jagers (1931-2008)''' was nauw betrokken bij veel sociaal-maatschappelijke activiteiten in Deurne, waar hij onder meer vele jaren als plaatselijke sinterklaas optrad.


'''Hubertus Johannes Jagers (1931-2008)''' was de zoon van Deurnenaar Johannes Jagers (1900-1994) en Petronella Allegonda Wilhelmina Pluijm (1900-1932).  
==Algemeen==
Zij hadden twee kinderen dochter Maria Wilhelmina Petronella en zoon Hubertus Johannes. Omdat moeder Nella Pluijm op jonge leeftijd overleed gingen beide kinderen in 1932 naar het gezin van [[Antonius van den Heuvel (1879-1962)]] en Maria Anna Pluijm.
Huub was de zoon van de Deurnenaar [[Johannes Jagers (1900-1994)]] en de Helmondse Petronella Allegonda Wilhelmina (Nella) Pluijm (1900-1932). Vader Jan (in de volksmond Jan de Jager) was slachter van beroep en later ook werkzaam als veenarbeider, mijnwerker en tuinman. Omdat moeder Nella Pluijm op jonge leeftijd overleed gingen Huub en zijn zus in 1932 naar het gezin van de schoenmaker [[Antonius van den Heuvel (1879-1962)]] en Maria Anna Pluijm (1875-1958).  
Johannes Jagers is daarna op 15 mei 1948 gehuwd met Johanna Martina de dochter van [[Willem Bladder (1873-1947)]].
Vader Jan (in de volksmond: Jan de Jager) was slachter van beroep en later ook werkzaam als veenarbeider, mijnwerker, tuinman. Stiefmoeder Johanna (Janske) was het eerste personeelslid van Jan Beckers (snackfabrikant) waar ze tot haar 70e in de fabriekskantine gewerkt heeft.


Hubertus (Huub) trouwde op 3 juni 1958 met Betsie Kuijpers (1937-) en ze kregen vier kinderen:
Hij trouwde op 3 juni 1958 met Huberta Johanna Petronella Gerarda (Betsie) Kuijpers (1937)  


1. Johannes Hubertus Petronella Gerardus Maria (Jan)  (1959)
Huub en Betsie kregen vier kinderen:


2. Petronella Marianne Josepha Gerarda Maria (Ellen) (1961)
#[[Johannes Hubertus Petronella Gerardus Maria Jagers (1959)|Johannes Hubertus Petronella Gerardus Maria (Jan)]], (Deurne 27 juni 1959). Hij huwde met Hanny Op ’t Roodt (1964).
#Petronella Marianne Josepha Gerarda Maria (Ellen), (1961).
#Hubertus Johannes Gerardus Maria (Hubert-Jan), (1965).
#Markus Henricus Maria Gerardus (Mark), (1969). Hij huwde met Monique de Boon.


3. Hubertus Johannes Gerardus Maria (Hubert-Jan) (1965)
Na hun huwelijk gingen zij wonen in een woning van [[Joseph Johannes Hubertus Guffens (1906-1989)|Sjef Guffens]] aan [[Hogeweg]] 7a en later, in 1960, aan [[Molenstraat]] 33, een huis van Anna Dorothea Gertruda van Doren (1898-1968) woonachtig op [[Lindenlaan 47]]. Huub woonde daar tot zijn dood.


4. Henricus Maria Gerardus (Mark) (1969)
==Maatschappelijke carrière==
Huub volgde na de lagere school twee en een half jaar middelbaar onderwijs en werd toen door Toontje van den Heuvel naar de schoenmakerij gehaald. Hij volgde de opleiding schoenhersteller en werkte daarna als zodanig bij Schuurman in Geldrop, Habraken in Eindhoven en bij Toon Hoeben aan de [[Visser (straat)|Visser]].


Na hun huwelijk zijn zij gaan wonen in een woning van Sjef Guffens aan [[Hogeweg]] 7a en later in 1960 aan [[Molenstraat]] 33, een huis van Anna Dorothea Gertruda van Doren woonachtig op [[Lindenlaan 47]]. Huub heeft daar tot zijn dood gewoond.  
Tijdens zijn militaire dienst ging hij als vrijwilliger naar Nieuw-Guinea van 1952 tot 1954.


==Maatschappelijke carrière:==
Toen het [[Sint-Willibrordusziekenhuis]] (nu Elkerliek) werd geopend op 6 oktober 1969 werd Huub aangesteld als ziekenhuisbode. Één van de taken was receptionist aan de bezoekersbalie.


Huub is na de lagere school middelbaar onderwijs gaan volgen (2 ½ jr.),  maar werd door Toontje van den Heuvel naar de schoenmakerij gehaald. Hij volgde de opleiding schoenhersteller en werkte daarna als zodanig bij Schuurman in Geldrop, Habraken in Eindhoven en bij Toon Hoeben aan de Visser te Deurne.
Naast zijn baan heeft hij jaren als ober gewerkt bij [[café Bekkers]] (20 jaar), [[café De Vlierbocht]] en gemeenschapshuis [[De Vierspan]].  
Tijdens zijn militaire dienst is hij als vrijwilliger naar Nieuw-Guinea gegaan van 1952-1954.
 
Toen het [[Sint-Willibordusziekenhuis]] (nu Elkerliek) werd geopend op 6 okt 1969 werd Huub aangesteld als ziekenhuisbode. Één van de taken was receptionist aan de bezoekersbalie.
Naast zijn baan heeft hij jaren als ober gewerkt bij o.a. Cafe Bekkers (20 jaar), café de  Vlierbocht en gemeenschapshuis [[De Vierspan]].
 
==Sociaal/cultureel:==
 
Hij was mede oprichter en 12 jaar bestuurslid van buurtvereniging De Molenstraat (De [[Meulepeep]])
Was voorzitter van de werkgroep Ontspanning Bejaarden en 10 jaar bestuurslid van “Stichting Open Bejaardenwerk Deurne- Bakel – Milheeze”. Later, na pensionering vrijwilliger bij KBO Deurne Centrum oa. Als kienmaster.
Bestuurslid Stichting [[Fietsvierdaagse De Peel]], later commissielid (totaal 28 jaar) en ook jarenlang de ceremoniemeester bij de afsluitingsbijeenkomst/prijsuitreiking.
Speaker bij diverse gelegenheden in “De Vierspan” zoals Accordeongala georganiseerd door o.a.Toon Manders.
Jarenlang voorzitter van de jury bij “[[Avondvierdaagse Deurne]]” georganiseerd door “[[De Wilberttamboers]]”.
In 1981 medeorganisator van de taptoe “Twee in één” bij het dubbeljubileum van de “Wilberttamboers” en [[drumfanfare Deurne]].
Medeoprichter en bestuurslid bij de vereniging van Oud Strijders in Deurne.
Van 1972 tot 1998 was hij actief als hulptrainer bij zwemvereniging de [[Deurnese Watervrienden]].
Het meest bekend werd hij echter door zijn 30 jarige carrière als Hulp-Sint Nicolaas tijdens de jaarlijkse bezoeken aan Nederland: de [[intocht Sinterklaas Deurne]], op diverse basisscholen, bij verenigingen en huisbezoeken. Ook heeft hij 20 jaar de Kerstman geholpen door op te treden tijdens de Kerstmarkten van de [[Ondernemersvereniging Deurne]] en bij het jaarlijkse Kerstmatinee van “[[De Hosbengels]]”.
Medeoprichter en voorzitter van het Seniorenkoor 2000.
 
==Onderscheidingen:==
 
• In 1989 werd Huub benoemd tot EreHosbengel.
 
• Huub kreeg in 2007 de Koninklijke onderscheiding “lid in de Orde van Oranje Nassau” opgespeld door burgemeester [[Gerard Daandels]]. Hij kreeg deze onderscheiding omdat hij altijd erg actief is geweest bij het organiseren van activiteiten in het dorp.  


==Sociaal/cultureel==
[[Bestand:19.392.jpg|thumb|450px|Huub als Sinterklaas bij de kleuters in december 1979. Foto: collectie Hans van Hoek]]
* Hij was mede oprichter en 12 jaar bestuurslid van buurtvereniging De Molenstraat (De [[Meulepeep]]).
* Hij was voorzitter van de werkgroep Ontspanning Bejaarden en 10 jaar bestuurslid van de Stichting Open Bejaardenwerk Deurne-Bakel–Milheeze.
* Na zijn pensionering was hij vrijwilliger bij KBO Deurne-centrum onder meer als kienmaster.
* Hij was bestuurslid van de Stichting [[Fietsvierdaagse De Peel]] en later commissielid (in totaal 28 jaar). Ook was hij jarenlang ceremoniemeester bij de afsluitingsbijeenkomst en prijsuitreiking.
* Hij was speaker bij diverse gelegenheden in De Vierspan zoals het Accordeongala, georganiseerd door onder andere Toon Manders.
* Jarenlang was hij voorzitter van de jury bij de [[Avondvierdaagse Deurne]], georganiseerd door [[De Wilberttamboers]].
* In 1981 was hij medeorganisator van de [[taptoe Twee in één]] bij het dubbeljubileum van de Wilberttamboers en [[drumfanfare Deurne]].
* Hij was medeoprichter en bestuurslid bij de vereniging van Oud-Strijders in Deurne.
* Van 1972 tot 1998 was hij actief als speaker bij thuiswedstrijden van zwemvereniging de [[Deurnese Watervrienden]].
* Het meest bekend werd hij echter door zijn 30-jarige carrière als sinterklaas tijdens de jaarlijkse bezoeken aan Nederland: de [[intocht Sinterklaas Deurne]], op diverse basisscholen, bij verenigingen en huisbezoeken.
* Ook hielp hij 20 jaar lang de Kerstman door op te treden tijdens de Kerstmarkten van de [[Ondernemersvereniging Deurne]] en bij het jaarlijkse Kerstmatinee van [[De Hosbengels]].
* Hij was medeoprichter en voorzitter van het [[Seniorenkoor 2000]].


==Onderscheidingen==
* In 1989 werd Huub benoemd tot [[Ere-Hosbengel]].
* Huub kreeg in 2007 de Koninklijke onderscheiding als [[lid in de Orde van Oranje-Nassau]] opgespeld door burgemeester [[Gerard Daandels]]. Hij kreeg deze onderscheiding omdat hij altijd erg actief was bij het organiseren van activiteiten in het dorp.




Regel 64: Regel 60:
[[categorie:Jagers|Hubertus]]
[[categorie:Jagers|Hubertus]]
[[categorie:Lid in de Orde van Oranje-Nassau]]
[[categorie:Lid in de Orde van Oranje-Nassau]]
[[categorie:ziekenhuisbode]]
[[categorie:schoenhersteller]]

Huidige versie van 14 jul 2022 om 20:24

Huub Jagers
28.999.jpg
Foto: collectie gedachtenisprentjes heemkundekring
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubertus Johannes Jagers
Roepnaam Huub
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 7 maart 1931
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 27 mei 2008
Partner(s) Huberta Johanna Petronella Gerarda Kuijpers (1937)
Beroep(en) schoenhersteller, ziekenhuisbode

Hubertus Johannes (Huub) Jagers (1931-2008) was nauw betrokken bij veel sociaal-maatschappelijke activiteiten in Deurne, waar hij onder meer vele jaren als plaatselijke sinterklaas optrad.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Huub was de zoon van de Deurnenaar Johannes Jagers (1900-1994) en de Helmondse Petronella Allegonda Wilhelmina (Nella) Pluijm (1900-1932). Vader Jan (in de volksmond Jan de Jager) was slachter van beroep en later ook werkzaam als veenarbeider, mijnwerker en tuinman. Omdat moeder Nella Pluijm op jonge leeftijd overleed gingen Huub en zijn zus in 1932 naar het gezin van de schoenmaker Antonius van den Heuvel (1879-1962) en Maria Anna Pluijm (1875-1958).

Hij trouwde op 3 juni 1958 met Huberta Johanna Petronella Gerarda (Betsie) Kuijpers (1937)

Huub en Betsie kregen vier kinderen:

  1. Johannes Hubertus Petronella Gerardus Maria (Jan), (Deurne 27 juni 1959). Hij huwde met Hanny Op ’t Roodt (1964).
  2. Petronella Marianne Josepha Gerarda Maria (Ellen), (1961).
  3. Hubertus Johannes Gerardus Maria (Hubert-Jan), (1965).
  4. Markus Henricus Maria Gerardus (Mark), (1969). Hij huwde met Monique de Boon.

Na hun huwelijk gingen zij wonen in een woning van Sjef Guffens aan Hogeweg 7a en later, in 1960, aan Molenstraat 33, een huis van Anna Dorothea Gertruda van Doren (1898-1968) woonachtig op Lindenlaan 47. Huub woonde daar tot zijn dood.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Huub volgde na de lagere school twee en een half jaar middelbaar onderwijs en werd toen door Toontje van den Heuvel naar de schoenmakerij gehaald. Hij volgde de opleiding schoenhersteller en werkte daarna als zodanig bij Schuurman in Geldrop, Habraken in Eindhoven en bij Toon Hoeben aan de Visser.

Tijdens zijn militaire dienst ging hij als vrijwilliger naar Nieuw-Guinea van 1952 tot 1954.

Toen het Sint-Willibrordusziekenhuis (nu Elkerliek) werd geopend op 6 oktober 1969 werd Huub aangesteld als ziekenhuisbode. Één van de taken was receptionist aan de bezoekersbalie.

Naast zijn baan heeft hij jaren als ober gewerkt bij café Bekkers (20 jaar), café De Vlierbocht en gemeenschapshuis De Vierspan.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Huub als Sinterklaas bij de kleuters in december 1979. Foto: collectie Hans van Hoek
  • Hij was mede oprichter en 12 jaar bestuurslid van buurtvereniging De Molenstraat (De Meulepeep).
  • Hij was voorzitter van de werkgroep Ontspanning Bejaarden en 10 jaar bestuurslid van de Stichting Open Bejaardenwerk Deurne-Bakel–Milheeze.
  • Na zijn pensionering was hij vrijwilliger bij KBO Deurne-centrum onder meer als kienmaster.
  • Hij was bestuurslid van de Stichting Fietsvierdaagse De Peel en later commissielid (in totaal 28 jaar). Ook was hij jarenlang ceremoniemeester bij de afsluitingsbijeenkomst en prijsuitreiking.
  • Hij was speaker bij diverse gelegenheden in De Vierspan zoals het Accordeongala, georganiseerd door onder andere Toon Manders.
  • Jarenlang was hij voorzitter van de jury bij de Avondvierdaagse Deurne, georganiseerd door De Wilberttamboers.
  • In 1981 was hij medeorganisator van de taptoe Twee in één bij het dubbeljubileum van de Wilberttamboers en drumfanfare Deurne.
  • Hij was medeoprichter en bestuurslid bij de vereniging van Oud-Strijders in Deurne.
  • Van 1972 tot 1998 was hij actief als speaker bij thuiswedstrijden van zwemvereniging de Deurnese Watervrienden.
  • Het meest bekend werd hij echter door zijn 30-jarige carrière als sinterklaas tijdens de jaarlijkse bezoeken aan Nederland: de intocht Sinterklaas Deurne, op diverse basisscholen, bij verenigingen en huisbezoeken.
  • Ook hielp hij 20 jaar lang de Kerstman door op te treden tijdens de Kerstmarkten van de Ondernemersvereniging Deurne en bij het jaarlijkse Kerstmatinee van De Hosbengels.
  • Hij was medeoprichter en voorzitter van het Seniorenkoor 2000.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]