U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Intronisatie van het Allerheiligste Hart

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[File:Oorkonde Intronisatie Heilig Hart van Jezus 1952.jpg|thumb|300px|Oorkonde van de intronisatie van het Heilig Hartbeeld in het gezin van Wilhelmus en Jozefina Manders-van den Broek in Deurne-Zeilberg op 21 juli 1952]]
De '''Intronisatie van het Allerheiligste Hart''' was de plechtige plaatsing door een priester van een Heilig Hartbeeld.
De '''Intronisatie van het Allerheiligste Hart''' was de plechtige plaatsing door een priester van een Heilig Hartbeeld.




Vroeger zochten ook veel Deurnenaren bescherming van huis en haard en van persoonlijk geluk door een Heilig Hartbeeld in huis te (laten) plaatsen. Het was een beeld van Jezus met op zijn borst een groot hart, met een stralenkrans er omheen. Door zo'n beeld in huis te zetten vroeg men aan Jezus om jou ook een plaatsje in Zijn Hart te geven. Gebeurde dat op plechtige wijze door een priester dan sprak men van ''intronisatie''.
Vroeger zochten ook veel [[Deurne]]naren bescherming van huis en haard en van persoonlijk geluk door een Heilig Hartbeeld in huis te (laten) plaatsen. Het was een beeld van Jezus met op zijn borst een groot hart, met een stralenkrans er omheen. Door zo'n beeld in huis te zetten vroeg men aan Jezus om jou ook een plaatsje in Zijn Hart te geven. Gebeurde dat op plechtige wijze door een priester dan sprak men van ''intronisatie''.


De geestelijke verstrekte dan soms ook een soort getuigschrift. Bij [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] zijn daarvan meerdere exemplaren bekend, waarvan een tweetal afgegeven door [[Marinus Josephus Piggen (1879-1943)|pastoor Piggen]] uit [[Zeilberg]] in 1919. Het eerste op 8 juni 1919 in de woning van [[Cornelis Hendrik Nicolaas Raemaekers (1889-1966)|Cornelis Raemaekers]] en het tweede op 28 september 1919 in de woning van  [[Nicolaas van Dam (1881-1957)|Nicolaas van Dam]]. Ook na de [[Tweede Wereldoorlog]] was dit gebruik nog in zwang, zoals blijkt uit de intronisatie-oorkonde uit 1952 bij het gezin van [[Gerardus Wilhelmus Manders (1929-1999)|Wim Manders\\, ook in de Zeilberg.
De geestelijke verstrekte dan soms ook een soort getuigschrift. Bij [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] zijn daarvan een tweetal exemplaren bekend, beide afgegeven door [[Marinus Josephus Piggen (1879-1943)|pastoor Piggen]] uit [[Zeilberg]] in 1919. Het eerste op 8 juni 1919 in de woning van [[Cornelis Hendrik Nicolaas Raemaekers (1889-1966)|Cornelis Raemaekers]] en het tweede op 28 september 1919 in de woning van  [[Nicolaas van Dam (1881-1957)|Nicolaas van Dam]].  


Het uiterlijk en de tekst van beide getuigschriften uit 1919 is identiek. De volledige tekst luidt:
Het uiterlijk en de tekst van beide getuigschriften is identiek. De volledige tekst luidt:


:::''Hart van Jezus, Koning en Middelpunt aller harten, Ontferm U onzer.''
:::''Hart van Jezus, Koning en Middelpunt aller harten, Ontferm U onzer.''
Regel 16: Regel 15:
::''Tot bevestiging waarvan wij teekenen: ....''
::''Tot bevestiging waarvan wij teekenen: ....''
::''De Priester: ...''
::''De Priester: ...''
[[File:Oorkonde van de Intronisatie Heilig Hartbeeld van Jezus 1919.jpg |thumb|center|600px|Oorkonde van de Intronisatie Heilig Hartbeeld van Jezus door pastoor Piggen in het gezin van Cornelis en Gordina Raemaers-Seijkens in Deurne-Zeilberg op 8 juni 1919]]
[[Bestand:Getuigschrif intronisatie.JPG |thumb|center|500px|Getuigschrift ter beschikking gesteld door Ties van Dam uit Asten, jongste zoon van [[Nicolaas van Dam (1881-1957)|Nicolaas van Dam]].]]


[[Categorie:Religie]]
[[Categorie:Religie]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)