Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Hoeben (1794-1863)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Handtekening Jan Goort Hoeben.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Hoeben
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne-Liessel
Geboortedatum 20 oktober 1794
Overl.plaats Deurne-Liessel
Overl.datum 6 december 1863
Partner(s) Wilhelmina Janssen (1791-1857)
Beroep(en) wever, boomplanter, imker, kroniekschrijver

Johannes (Jan) Hoeben (1794-1863) was wever, imker en boomplanter in het Loon onder Liessel. Hij werd voornamelijk bekend door zijn kroniek over de Liesselse gebeurtenissen in zijn tijd.


Hij was een zoon van Godefridus Hoeben (1759-1793) en Anna Tielen (1753-1826). Hij huwde op 9 juni 1826 in Asten met Wilhelmina Janssen (1791-1857). Dit huwelijk bleef kinderloos. Gerard Engels heeft in zijn boek Kroniek van Liessel een stamreeks opgenomen van zijn voorouders in mannelijke lijn, die teruggaat tot circa 1620.

Al tijdens zijn leven was bekend dat hij aantekening hield van veel gebeurtenissen. Dit blijkt onder meer uit de aantekening die pastoor Bijnen maakte in het overlijdensregister:

In het jaar des Heren 1863 op de 6e december, de feestdag van Sint Nicolaas, is in de leeftijd van circa 70 jaren, tijdig voorzien van de sacramenten der stervenden, aan ouderdomsgebreken overleden, Joannes Hoeben. Tijdens zijn leven maakte hij aantekeningen aangaande onze parochie en ook aangaande naburige parochies, evenwel niet alles even secuur. Hij hield niet van werken, maar was kweker van fruitbomen en als hij behoefte had aan voeding en kleding werkte hij als wever en bijenhouder. Het weinige dat hij bij zijn overlijden bezat, had hij voor de armen bestemd. Zijn lichaam werd op 9 december op ons kerkhof begraven. [1]


Referenties
  1. Vertaald uit het latijn, overgenomen uit het boek Kroniek van Liessel door Gerard Engels.