DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kasteelplein E.62

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De kinderen van Willem van Bree bij hun oude boerderijtje aan de Kasteelplein E.62. Foto collectie Jan Snijders

Het boerderijtje op het adres Kasteelplein E.62 werd vooral bekend door een aantal publicaties in de Katholieke Illustratie.


Genoemd boerderijtje was in het bezit van Willem van Bree (1827-1914) en werd na de dood van beide ouders door de ongehuwd gebleven kinderen Willem, Noud/Nard) en Mie bewoond. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 was het bouwvallige pandje in het bezit van de buurman Theodorus (Dorus) van Deursen (1882-1966), eigenaar en bewoner van hoeve Eikelhof.

Dorus liet het pand slopen door militairen van het 27ste Regiment Infanterie, die belast waren met de bouw en inrichting van het barakkenkamp dat gebruikt moest gaan worden voor de huisvesting van in Walsberg gelegerde gemobiliseerde militairen. Het vrijgekomen puin werd door hen gebruikt om de toegangsweg naar het barakkenkamp te verharden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het barakkenkamp omgebouwd tot een woonwijk met noodwoningen die Vrede-oord genoemd werd.

Alle foto's, komend uit de collectie van de gemeente Deurne, zijn van circa 1917/1918 en werden in de Katholieke Illustratie gepubliceerd onder de titel BRABANTSCH DORPSLEVEN.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Interview met Petrus Antonius (Piet) van Deursen, het jongste kind van Dorus van Deursen, door Theo Vosmeer op vrijdag 11 maart 2016.