DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Nederlandsche Arbeidsdienst

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De leuze van de N.A.D. “ick dien”

Deelname aan de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) was tijdens de oorlog verplicht voor jongeren die elders geen werk hadden. In Deurne waren NAD-kampen nabij Vreekwijk, in Wasberg en tussen Liessel en Heitrak.


Op 27 juni 1940 stelde Seys-Inquart de Opbouwdienst in met het doel de gedemobiliseerde beroepsmilitairen in te schakelen in het arbeidsproces. Er verschenen folders en affiches die tot doel hadden om jonge (niet-Joodse) Nederlanders te werven. "Meldt U aan!" zo heette het. De aanmelding voor vrijwillige dienstneming bij den Nederlandschen Arbeidsdienst staat open voor alle mannelijke ingezetenen van het rijk, die Nederlander zijn en in den loop van het jaar 1941 het achttiende levensjaar volbrengen, doch op 31 December van dat jaar niet ouder zullen zijn dan 23 jaar.

In januari 1942 begon men op Vreekwijk in Deurne met de bouw van houten barakken, speciaal voor de N.A.D. Maar het eerste NAD-verblijf in Deurne stond in Wasberg. Het hoorde in maart 1941, samen met de kampen in Elst, Nunspeet, Vierhouten, Steenwijk, Baarn, Beekbergen, Ommen en Baarn, tot de NAD-kampen van het eerste uur.

Deurne kende in de oorlog in totaal drie NAD-kampen:

  1. het NAD-kamp Wasberg langs de weg van Deurne naar Venray
  2. het NAD-kamp Vreekwijk tussen Vreekwijk en Liessel, genaamd de Roode Braak met de erenaam Pieter Breughel
  3. het NAD-kamp Heitrak achter Liessel.

Na de Tweede Wereldoorlog stonden de barakken op Vreekwijk enige tijd leeg, totdat in 1948 internaat Vreekwijk ze in gebruik nam.

Externe link[bewerken]