DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Penning van Negus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorzijde met het omschrift: Haile Selassie Negus Negestie
Keerzijde met het omschrift: Ecce vincet Leo de Tribu Juda (ziet, de leeuw van de stam van Juda overwint)

In 1935 vervaardigde Hendrik Wiegersma een herinneringspenning, in Brons gegoten, in hoog reliëf en met een diameter van 82 mm, ter ere van Haile Selassie (1892-1975), keizer van Ethiopië van 1930-1936 en 1941-1974.


Penning[bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog genoot keizer Haile Selassie, aangeduid met de titulatuur "Koning der Koningen" en "de Leeuw van Juda", in Europa een grote populariteit. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Hendrik Wiegersma in 1935 een imposante penning ontwierp met aan de voorzijde een linksgewend gekroond hoofd, met het omschrift: Haile Selassie Negus Negestie, aan de keerzijde staat de negus zittend op een naar rechts gaande leeuw met het omschrift: Ecce vincet Leo de Tribu Juda. Van deze deze penning werden slechts drie exemplaren geslagen, t.w. één voor de keizer van Ethiopië welke, na verkregen ministeriële goedkeuring, langs diplomatieke weg aan hem werd overhandigd. Een penning werd geschonken aan 's Rijks Penningkabinet te Gravenhage, terwijl hij het derde exemplaar zelf behield. Bij de penning schreef Wiegersma een oorkonde in Latijnse tekst op perkament, gestoken in een eveneens door hem ontworpen koker die, evenals de penning, uit wit zilverbrons gegoten was.

Vlucht[bewerken]

In 1935 viel het fascistische Italië van Benito Mussolini het land van de Keizer vanuit het Italiaanse Eritrea binnen. Haile Selassie week uit naar het Verenigd Koninkrijk. Engelse troepen verdreven de Italianen in 1941 en de Keizer werd in zijn oude positie hersteld. De keizer was gefascineerd door het gebaar van Wiegersma, het portret en de spreuk "Ecce vincet Leo de Tribu Juda" (ziet, de leeuw van de stam van Juda overwint) en dus kennelijk een voorspellende waarde had. Zijn exemplaar was echter tijdens de oorlogshandelingen in Dessie verloren gegaan

Staatsbezoek[bewerken]

Haile Selassie werd in 1954 door Koningin Juliana groots onthaald tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland. Hendrik Wiegersma werd uitgenodigd voor een receptie die in het Tropeninstituut in Amsterdam gehouden werd. Tijdens dat bezoek ontstond een gesprek met de keizer, waarin ook prins Bernhard zich mengde. Wiegersma overhandigde bij die gelegenheid, met uitleg, de bronzen penning voor de tweede maal, nu zijn eigen exemplaar.

Tijdens het staatsbezoek ontmoette Haile Selassie nog een andere Deurnenaar. Op 5 november 1954 bezocht hij in Eindhoven de DAF-fabrieken van Hub van Doorne, de ex chauffeur van Hendrik Wiegersma. Zie foto 27.383.

Bronnen[bewerken]

  • De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad 4 december 1935
  • De tribune: soc. dem. weekblad 5 december 1935
  • Leeuwarder nieuwsblad: goedkoop advertentieblad 11 december 1935
  • De Surinamer: nieuws- en advertentieblad 11 januari 1936
  • De Volkskrant 3 november 1954