U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Inhoud

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 25 jan 2014 om 17:11
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Welkom op DeurneWiki

WIKI van Heemkundekring H.N.Ouwerling in Nederland
de gemeentewijde Deurne-encyclopedie op het internet

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 15.850 artikelen en 819 geregistreerde gebruikers.

Help ook mee door artikelen te starten, te verbeteren of uit te breiden.

 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Speciaal Zoeken de zoekterm in te vullen en op Foto's te klikken (NIET op Zoeken dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Bestand:12.561.jpg

Foto 12.561 - Stoomwals met wegwerkers van de Maatschappij der Nederlandse wegenwerkers Stevin Utrecht.

Vlnr: (kind eerste van links), Johan van Gog[1], zoon van Johannes van Gog (2e van links) en Johanna Manders. Johan is geboren te Deurne op 10 januari 1922 en overleden te Milheeze op 6 juni 1992 te Milheeze.

2e van Links, met zwarte pet vader, Johannes (Hanneske) van Gog, zoon van Adrianus van Gog en Bertha Haasen. Geb. te Deurne en Liessel 15 december 1895. Overl. te Bakel en Milheeze 19 mei 1980. Woonde vroeger aan Het Kruis in Milheeze ongeveer waar nu de rotonde is. Hij was provinciaal wegwerker.

4e van links, J.H. Jöris (uit Asten).

Vervolgens 6x NN, Leonardus van Gog (2e persoon van rechts, broer van eerstgenoemde Johannes), was een zoon van Adrianus van Gog en Bertha Haasen. Hij is geboren 1 mei 1898 te Deurne en Liessel en overleden 3 juli 1980 te Deurne. Hij was o.a. hulpwegwerker]]

Zij werken hier aan de weg van Milheeze naar De Rips in de crisisjaren 1932-1933.

Bronnen

Met dank aan Leo van Gog uit Milheeze, Bertie de Groot-van Gog uit Deurne en mv. Relou die na een oproep in de rubriek "Wie wat waar" reageerden en een deel van de gewenste informatie in augustus 2013 aanleverden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een kleinzoon van Johannes van Gog beweert echter dat het kind op de foto, zijn vader is t.w. Theo (Theodorus Wilhelmus) van Gog, een jongere broer van Johan. Theo is geboren 24 oktober 1934 te Bakel c.a. en overleden 26 juni 2007 te Milheeze.


Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek e-mail: hoek300@ziggo.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Een pijnlijk zaakje

Een pijnlijk za(a)kje deed zich voor in de avond van 25 april 1920 in de herberg van Joachim Swinkels aan de (inmiddels Oude) Liesselseweg. De 52-jarige Deurnese metselaar Raijmundus Theodorus Swinkels (1868-1948), geen familie van de herbergier, kwam die avond dronken de herberg binnen, samen met Dunk, zijn grote doghond. Hij zocht ruzie met de vrouw van de herbergier en werd daarom door de kastelein verzocht om de herberg te verlaten, hetgeen hij weigerde. Toen de herbergier hem bij zijn mouw greep om hem buiten te zetten bood Raijmundus weerstand en riep tegen zijn hond: “Dunk, vat hem”, waarna Dunk de herbergier stevig en pijnlijk in zijn balzak beet en zodanig verwondde dat de rechter teelbal bloot kwam te liggen. Dokter Wiegersma moest het z(a)akje weer dichtnaaien. Later kwam Wiegersma voor de rechtbank getuigen dat het om een flinke scheur van 4 à 5 cm lengte ging en dat het flink bloedde. Raijmundus moest ‘n half jaar het gevang in.
 
 
Icoon

Colofon

P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie