U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Adriaan van der Bloemen (circa 1689-circa 1743)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 5: Regel 5:
| volledige naam = Adriaan van der Bloemen
| volledige naam = Adriaan van der Bloemen
| roepnaam      =  
| roepnaam      =  
| geboorteplaats = Deurne
| geboorteplaats =  
| geboortedatum  = circa 1689
| geboortedatum  =
| overl.plaats  = Deurne
| overl.plaats  =
| overl.datum    = 1743 of 1744
| overl.datum    =
| partner(s)    = Antonia Verdijsseldonck
| partner(s)    = Antonet Jansdochter Verdijseldonk
| beroep(en)    = kleermaker, herbergier
| beroep(en)    =
}}
}}
'''Adriaan van der Bloemen''' was kleermaker en herbergier op de [[Heuvel]], het latere adres [[Helmondseweg 38]], waar nu de rotonde op de kruising [[Helmondseweg]] - [[Houtenhoekseweg]] is.
'''Adriaan van der Bloemen''' was kleermaker en herbergier op de [[Heuvel]], het latere adres [[Helmondseweg 38]], waar nu de rotonde op de kruising [[Helmondseweg]] - [[Houtenhoekseweg]] is.
Regel 17: Regel 17:
== Gezin ==
== Gezin ==


Adriaan, de 26-jarige in [[Deurne]] geboren zoon van Peter Dirck van der Bloemen, trouwde op 7 december 1715 in Someren met Antonia Verdijsseldonck (Someren 10 april 1663 - Deurne 4 november 1733), dochter van Johannes Hubertus alias Verdijsseldonck en Margaretha Thonis Smits. Haar vader was in Someren geboren en haar moeder in [[Vlierden]].
Adriaan Peterszoon van der Bloemen trouwde op 7 december 1715 in Someren met Antonet Jansdochter Verdijseldonk. Uit dit huwelijk werden in Deurne de volgende kinderen geboren:


Uit dit huwelijk werden in Deurne de volgende kinderen geboren:
#Margaretha, ged. 8 oktober 1716; huwde Johannes Jacobzn. Groenewald
 
#Johannes Franciscus, ged. 15 maart 1718
#Margaretha, (Deurne 8 oktober 1716), Zij huwde met [[Joannes Groonewalt (1716-na 1759)]].
#Petrus Antonius, ged. 29 augustus 1719
# Johannes Franciscus, (Deurne 15 maart 1718).
#Adrianus, ged. 1 september 1721
# Petrus Antonius, (Deurne 29 augustus 1719).
#Antonius, 26 december 1723
# Adrianus, (Deurne 1 september 1721 - Deurne 8 januari 1734).
#Anna, 10 april 1726; huwde Johannes Nooijen
# [[Antonius van der Bloemen (1723-1790)|Antonius]], (Deurne 26 december 1723 - 1790). Hij werd geestelijke en kapelaan in Oisterwijk.
#Maria, ged. 5 januari 1728
# Anna, (Deurne 10 april 1726 - Deurne 7 januari 1783). Zij huwde met [[Joannes Noeijen (1725)]].
#Francisca, ged. 5 augustus 1731
# Maria, (Deurne 5 januari 1728).
#Francisca, ged. 8 juli 1732
# Francisca, (Deurne 5 augustus 1731).
# Francisca, (Deurne 8 juli 1732).


Hij overleed waarschijnlijk eind 1743 of begin 1744.
Hij overleed waarschijnlijk eind 1743 of begin 1744.
Regel 35: Regel 33:
== Vechtpartij ==
== Vechtpartij ==


Toen Van der Bloemen in november 1715 in ondertrouw ging in Someren werd dit flink gevierd. Adriaan had er zelfs voor gezorgd dat een speelman uit Asten van de partij was die op de viool speelde. Met zijn prille bruid, twee van zijn broers, een twaalftal vrienden en de genoemde speelman liepen ze op 18 november 1715 in Someren over straat. De vrolijke stemming werd bedorven toen het gezelschap een zekere Francis Cranenbroek ontmoette. Enkele jongelui bleken nog een appeltje met die persoon te schillen te hebben. Adriaan riep: "Vat hem" en rukte hem meteen van het paard waarop hij zat. Cranenbroek kon het vege lijf ternauwernood redden maar raakte daarbij wel zijn hoed kwijt. Nu richtte de woede van de groep zich op de hoed, die in vele stukken werd gesneden. En ze schreeuwden tegen Cranenbroek, die op veilige afstand toekeek, dat hem hetzelfde lot zou overkomen als ze hem aankonden.
Toen [[Van der Bloemen]] in november 1715 in ondertrouw ging in Someren werd dit flink gevierd. Adriaan had er zelfs voor gezorgd dat een speelman uit Asten van de partij was die op de viool speelde. Met zijn prille bruid, twee van zijn broers, een twaalftal vrienden en de genoemde speelman liepen ze op 18 november 1715 in Someren over straat. De vrolijke stemming werd bedorven toen het gezelschap een zekere Francis Cranenbroek ontmoette. Enkele jongelui bleken nog een appeltje met die persoon te schillen te hebben. Adriaan riep: "Vat hem" en rukte hem meteen van het paard waarop hij zat. Cranenbroek kon het vege lijf ternauwernood redden maar raakte daarbij wel zijn hoed kwijt. Nu richtte de woede van de groep zich op de hoed, die in vele stukken werd gesneden. En ze schreeuwden tegen Cranenbroek, die op veilige afstand toekeek, dat hem hetzelfde lot zou overkomen als ze hem aankonden.


== Herberg ==
== Herberg ==


Op 28 juli 1716 kocht hij van zijn vijf broers en zussen ieder hun zevende deel van het huis, hof, schuur en aangelag op de Heuvel voor 500 gulden en vestigde zich daar. Hij hield bijna 23 jaar lang herberg in het pand. Op 8 april 1739 verkocht hij zijn zaak voor 420 gulden aan de Helmonder Hendrikus van Geldrop die deze ruim een maand later, op 26 mei, voor 425 gulden doorverkocht aan [[Thomas Manders (1703-1780)|Thomas Manders]].  
Op 28 juli 1716 kocht hij van zijn vijf broers en zussen hun 5/7 deel van het huis, hof, schuur en aangelag op de Heuvel voor 500 gulden en vestigde zich daar. Hij hield bijna 23 jaar lang herberg in het pand. Op 8 april 1739 verkocht hij zijn zaak voor 420 gulden aan de Helmonder Hendrikus van Geldrop die deze ruim een maand later, op 26 mei, voor 425 gulden doorverkocht aan [[Thomas Manders (1703)|Thomas Manders]].  


== Brouwerij De Zwaan ==
== Brouwerij De Zwaan ==
Regel 47: Regel 45:
== Processen ==
== Processen ==


In 1721 raakte hij in een langdurig proces verwikkeld met de Antwerpse koopman Cornelis van Wingen. Maar ook andere schuldeisers daagden hem in latere jaren voor het gerecht, zoals ene Jan Aart van der Heijden uit Eerde bij Sint-Oedenrode, de Bruggense koopman Mathijs Pijster, de lakenkoopman Esias Brul uit Vaals, de Deurnese chirurgijn [[Cornelis de Loijer]] en [[Johannes Driessen|Jan Peter Driessen]] uit [[Vlierden]]. De lijst is daarmee nog lang niet compleet. Het ging steeds om het niet betalen van rekeningen. Een van die schuldeisers van Hendrik van Geldrop uit Helmond die eigenaar werd van zijn huis.
In 1721 raakte hij in een langdurig proces verwikkeld met de Antwerpse koopman Cornelis van Wingen. Maar ook andere schuldeisers daagden hem en latere jaren voor het gerecht, zoals ene Jan Aart van der Heijden uit Eerde bij Sint-Oedenrode, de Bruggense koopman Mathijs Pijster, de lakenkoopman Esias Brul uit Vaals, de Deurnese chirurgijn [[Cornelis de Loijer]] en [[Johannes Driessen|Jan Peter Driessen]] uit [[Vlierden]]. De lijst is daarmee nog lang niet compleet. Het ging steeds om het niet betalen van rekeningen. Een van die schuldeisers van Hendrik van Geldrop uit Helmond die eigenaar werd van zijn huis.


Door ziekte had hij veel schulden moeten maken en in 1740 moest hij drie weefgetouwen, die hij al in belening had gegevens aan een van zijn schuldeisers, van de hand doen.
Door ziekte had hij veel schulden moeten maken en in 1740 moest hij drie weefgetouwen, die hij al in belening had gegevens aan een van zijn schuldeisers, van de hand doen.


{{Appendix}}
 
 
{{refs}}
{{DEFAULTSORT:Bloemen,Adriaan van der}}
{{DEFAULTSORT:Bloemen,Adriaan van der}}
[[categorie:Van der Bloemen|Adriaan]]
[[categorie:Van der Bloemen|Adriaan]]
[[categorie:kleermaker]]
[[categorie:kleermaker]]
[[categorie:Herbergier]]
[[categorie:Herbergier]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)