Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Bewerken van Boterfabriek Het Derp

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
'''Boterfabriek Het Derp''' was vanaf 1893 tot circa 1911 in bedrijf en gehuisvest in het huidige pand [[Oude Liesselseweg 30]].
#DOORVERWIJZING [[Roomboterfabriek Het Derp]]
 
Op 2 november 1893 richtten een aantal boeren roomboterfabriek Het Derp op en kochten het kort daarvoor gebouwde pand van [[Joseph Louis Janssens (1835-1916)|Joseph Janssens]]. Het fabriek was toen al een half jaar in bedrijf en werd geleid door [[Ludovicus van de Mortel (1850-1918)|Louis van de Mortel]]. Op 3 juni van dat jaar meldde ''[[De Zuid-Willemsvaart]]'' het volgende:
:''Binnen enkele dagen zal de roomboterfabriek van den Heer Louis van de Mortel alhier voor goed in werking treden De machines zijn reeds aangekomen en gesteld, Ze zijn afkomstig uit de gunstig bekende werkplaats der Feuve Melotte te Rémicourt bij Luik, waarvoor in deze streken den alléénverkoop heeft de Heer Johan Roijakkers, Technisch Bureau te Helmond, De hand melkcentrifuge, systeem Melotte, wordt in deze streek algemeen gevonden en zooals wij uit eene zeer goede bron vernemen, zijn nog circa 15 inrichtingen voor onze buurt in bestelling, wijl nog verschillende in onderhandeling zijn, wel een bewijs dat de centrifuges van Melotte als de beste bekend staan, hetgeen naar het oordeel van verschillende deskundigen met gerustheid mag bevestigd worden.
 
In 1893 kwamen de roomboterfabrieken, destijds de algemene benaming voor wat later boterfabrieken of melkfabrieken gingen heten, als paddenstoelen uit de grond. Per 1 januari 1894 opende de zesde(!) roomboterfabriek in de gemeente Deurne haar deuren.
 
De opkomst van de Deurnese boterfabrieken vormden eind 19e eeuw een flinke stimulans om te komen tot de oprichting van [[Boerenbond Deurne]]. Namens roomboterfabriek Het Derp maakte [[Leonardus van den Eijnden (1846-1921)|Leonardus van den Eijnden]] op 15 juni 1896 deel uit van het oprichtingsbestuur. Om een idee te geven van de capaciteit van die eerste boterfabrieken: volgens opgave van de [[gemeente Deurne en Liessel]] werd er in 1902 door boterfabriek Het Derp 639.380 kilo melk tot boter verwerkt. Die melk was afkomstig van 79 boeren met in totaal 325 koeien. Het eindproduct, de boter, ging naar de botermijn in Eindhoven.
 
Bij de verkoop van de boterfabriek in 1911 bestond het bestuur uit [[Johannes van Deursen (1844-1917)|Jan van Deursen senior]],[[Wilhelmus van der Putten (1844-1918)| Willem van der Putten]], [[Francis van der Putten (1853-1946)|Frans van der Putten]], [[Jan van Horik]] en [[Martinus Aarts (1865-1944)|Martinus Aarts]]. Het nog bestaande pand [[Oude Liesselseweg 30]], dat later werd verbouwd tot twee woonhuizen en inmiddels weer één woonhuis is, heeft de status van [[gemeentelijk monument]].
 
[[categorie:zuivelfabriek]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)