U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 27: Regel 27:


==Onderwijzer==
==Onderwijzer==
Hendrik Ouwerling bezocht de Rijksnormaalschool in Eindhoven van J.J. de Vlam, bij wie hij vanaf 1876 in de kost was. Na het behalen van zijn onderwijzersdiploma volgde hij zijn ouders naar [[Deurne]] en kwam hij in juni 1880 als 18-jarige hulponderwijzer in [[Liessel]] aan de [[Openbaar lager onderwijs in Liessel|openbare school]] voor de klas te staan. In maart 1882 werd hij aangesteld als onderwijzer aan de openbare lagere school in Deurne (van [[Antoon van Baars|meester van Baars]]). Hij gaf les in de nieuwgebouwde school die stond op de plaats waarin later de [[Sint-Henricus Ulo|Mulo]] zou worden gehuisvest (stond ongeveer op de plaats waar nu het [[Cultuurcentrum Martien van Doorne]] gevestigd is). Ingaande 1 januari 1900 kreeg hij eervol ontslag aan de openbare school want door de komst van de fraters met hun katholieke school was hij boventallig geworden. In de loop van 1900 probeerde hij nog tevergeefs in een pensioenregeling te komen met een schriftelijke verklaring van de Udense dokter Peters dat hij aan ''nervositas'' leed en daardoor ongeschikt zou zijn om zijn vak uit te oefenen. Dat het met zijn zenuwziekte nogal meeviel blijkt uit het feit dat hij van 26 juli 1902 tot 1913 les bleef geven als leraar Nederlands aan de Burgeravondschool (BAS) in Helmond, waar hij werd opgevolgd door Jac. Heeren.<ref>Verslag van den staat der hooge- middelbare en lagere scholen over 1913-1914. Bijlage D (329.2 van de handelingen der Tweede Kamer.</ref> Ook leidde hij van 1893 tot 1903 een [[Hoofdaktecursus van Ouwerling|opleidingscursus tot hoofdonderwijzer]].
Hendrik Ouwerling bezocht de Rijksnormaalschool in Eindhoven van J.J. de Vlam, bij wie hij vanaf 1876 in de kost was. Na het behalen van zijn onderwijzersdiploma volgde hij zijn ouders naar [[Deurne]] en kwam hij in juni 1880 als 18-jarige hulponderwijzer in [[Liessel]] aan de [[Openbaar lager onderwijs in Liessel|openbare school]] voor de klas te staan. In maart 1882 werd hij aangesteld als onderwijzer aan de openbare lagere school in Deurne (van [[Antoon van Baars|meester van Baars]]). Hij gaf les in de nieuwgebouwde school die stond op de plaats waarin later de [[Sint-Henricus Ulo|Mulo]] zou worden gehuisvest (stond ongeveer op de plaats waar nu het [[Cultuurcentrum Martien van Doorne]] gevestigd is). Ingaande 1 januari 1900 kreeg hij eervol ontslag aan de openbare school want door de komst van de fraters met hun katholieke school was hij boventallig geworden. In de loop van 1900 probeerde hij nog tevergeefs in een pensioenregeling te komen met een schriftelijke verklaring van de Udense dokter Peters dat hij aan ''nervositas'' leed en daardoor ongeschikt zou zijn om zijn vak uit te oefenen. Dat het met zijn zenuwziekte nogal meeviel blijkt uit het feit dat hij van 26 juli 1902 tot 1913 les bleef geven als leraar Nederlands aan de Burgeravondschool (BAS) in Helmond. Ook leidde hij van 1893 tot 1903 een [[Hoofdaktecursus van Ouwerling|opleidingscursus tot hoofdonderwijzer]].


==Journalist==
==Journalist==
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)