U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Henricus Arnoldus Hubertus van Griensven (1853-1916)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 51: Regel 51:


== Beurs Hester van Griensven ==
== Beurs Hester van Griensven ==
  [[Bestand:Brief beurs Hester van Griensven 1906 recto.jpg|thumb|300px|Gedeelte van een brief aan pastoor Joseph Smulders te Vierlingsbeek met betrekking tot beurs Hester van Griensven, beschikbaar gesteld door Toon Blux, een nazaat van de schrijver Hein van Griensven.]]
  [[Bestand:Brief beurs Hester van Griensven 1906 recto.jpg|thumb|300px|Gedeelte van brief met betrekking tot beurs Hester van Griensven, beschikbaar gesteld door Toon Blux, een nazaat van de schrijver Hein van Griensven.]]


Hester van Griensven stichtte bij testament van 12 juni 1651 studiebeurzen ''tot behoeft van vijff studenten van mijnen geslachte''. Hester, dochter van Rogier van Griensven uit ’s Hertogenbosch, bleef ongehuwd, waarmee een eind kwam aan deze tak van de familie. Hester ligt begraven in de Sint-Janskathedraal.
Hester van Griensven stichtte bij testament van 12 juni 1651 vijf studiebeurzen. Hester, dochter van Rogier van Griensven uit ’s Hertogenbosch, bleef ongehuwd, waarmee een eind kwam aan deze tak van de familie. Hester ligt begraven in de Sint-Janskathedraal.


Haar testament is bijzonder omdat tegenwoordig nog steeds aanspraak gemaakt kan worden op haar nalatenschap in de vorm van studiebeurzen. Voorwaarde is wel dat men behoort tot het nageslacht van haar grootouders (Van Griensven, Van der Merendonck, Van Amerzoye of Geubels).
Haar testament is bijzonder omdat tegenwoordig nog steeds aanspraak gemaakt kan worden op haar nalatenschap in de vorm van studiebeurzen. Voorwaarde is wel dat men behoort tot het nageslacht van haar beide grootouders.


Op 17 februari 1906 vroeg Hein van Griensven steun voor de beurs van Hester van Griensven via een brief aan de ''Zeer Eerwaarde Heer Pastoor'' met de melding dat zijn stamboom tot 1687 bekend was met Johannis van Grinsven (1687-1765) uit Den Dungen als stamvader.
Op 17 februari 1906 vroeg Hein van Griensven steun voor de beurs van Hester van Griensven via een brief aan de ''Zeer Eerwaarde Heer Pastoor'' met de melding dat zijn stamboom tot 1687 bekend was met Johannis van Grinsven als stamvader.
:::“''Verder dan dezen Johannis v Grinsven kunnen wij niet komen daar omstreeks 1650 de kerk te St-Michiels-Gestel is ingevallen en daarmee alle Trouw- en geboorteregisters zijn verloren geraakt''”.
:::“''Verder dan deze Johannis van Grinsven kunnen wij niet komen daar omstreeks 1650 de kerk te Sint-Michiels-Gestel is ingevallen en daarmee alle Trouw- en geboorteregisters zijn verloren geraakt''”.


In diezelfde brief meldde Hein van Griensven ook dat hij voordien pastoor Verkuijlen uit Boekel een stamboom had gestuurd om in aanmerking te komen voor de ‘Beurs stichting Hester van Griensven’. In december 1905 had hij ook al had gereageerd op een oproep voor de beurs van Peter van Grinsven door een brief te richten aan pastoor Verberne te Geffen en burgemeester Manders te Schijndel.
In diezelfde brief meldde Hein van Griensven ook dat hij twee weken eerder had gereageerd op een oproep voor de beurs van Peter van Grinsven.


Van Griensven viste ook voor de beurs van Hester van Griensven achter het net. Later stamboomonderzoek leerde echter dat Hein van Griensven waarschijnlijk recht had op de beurs van Hester van Griensven. Met name Claas Rutgers van Griensvenne (gehuwd met Aleijt van Doerne) was de betovergrootvader van Hester van Griensven en had ook Hein van Griensven als rechtstreekse afstammeling (voorouder in de 11de generatie). En zo bleek de bakker/sigarenfabrikant uit Deurne toch uit een belangrijke familie uit Den Bosch en Den Dungen te stammen.  
Van Griensven viste ook voor deze beurs naast het net. Later stamboomonderzoek leerde echter dat Hein van Griensven wel degelijk recht had op de beurs van Hester van Griensven. Met name Claas Rutgers van Griensvenne (gehuwd met Aleijt van Doerne) was de betovergrootvader van Hester van Griensven en had ook Hein van Griensven als rechtstreekse afstammeling (voorouder in de 11de generatie). En zo bleek de bakker/sigarenfabrikant uit Deurne toch uit een belangrijke familie uit Den Bosch en Den Dungen te stammen.  


== Ruit gesneuveld ==
== Ruit gesneuveld ==
Regel 70: Regel 70:
Kort na het overlijden van Hein van Griensven vond in het voorjaar van 1917 nieuwbouw plaats aan de Markt door zijn weduwe en kinderen.
Kort na het overlijden van Hein van Griensven vond in het voorjaar van 1917 nieuwbouw plaats aan de Markt door zijn weduwe en kinderen.


{{Appendix|2=
{{appendix}}
* van der Does de Willebois, A. (1905). Studiebeurzen, Beurzenstichtingen voor de stad en voormalige meijerij van 's-Hertogenbosch, deel II. 's-Hertogenbosch: Stoomdrukkerij C. N. Teulings.
*Wolfs, R. (2009, maart 14). Peter van Grinsven (1521-1589). Opgehaald van : ''[https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/peter-van-grinsven-1521-1589 Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC]''.
----
{{references}}
}}
 
{{DEFAULTSORT:Griensven,Henricus Arnoldus Hubertus van}}
{{DEFAULTSORT:Griensven,Henricus Arnoldus Hubertus van}}
[[categorie:Van Griensven|Henricus Arnoldus Hubertus]]
[[categorie:Van Griensven|Henricus Arnoldus Hubertus]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)