U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Johannes Adrianus Henricus van Kalken (1898-1940)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 50: Regel 50:
==Fataal ongeluk==
==Fataal ongeluk==


Tijdens de mobilisatie lagen de genietroepen, onder wie Van Kalken, ingekwartierd in [[Huize St. Joseph (Kruisstraat)|huize St. Joseph]] in de [[Kruisstraat]], daarna in tenten aan de [[Zeilbergseweg]] en tijdens de winter wederom in één van de kloostergebouwen van [[Sancta Maria]].
Tijdens de mobilisatie lagen de genietroepen, waaronder Van Kalken, ingekwartierd in [[Huize St. Joseph (Kruisstraat)|huize St. Joseph]] in de [[Kruisstraat]], daarna in tenten aan de [[Zeilbergseweg]] en tijdens de winter wederom in één van de kloostergebouwen van [[Sancta Maria]].


Na de inval van de Duitsers en de Nederlandse capitulatie werd, zoals het grootste deel van de krijgsmacht, ook Van Kalken krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Zij moesten landmijnen verwijderen op bekende mijnenvelden.     
Na de inval van de Duitsers en de Nederlandse capitulatie werd, zoals het grootste deel van de krijgsmacht, ook van Kalken krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Zij moesten landmijnen verwijderen op bekende mijnenvelden.     


Op woensdagmorgen 29 mei 1940 omstreeks 9 uur gebeurde er een fataal ongeval. Een aantal genisten was in de Ripse bossen onder de gemeente Bakel en Milheeze landmijnen aan het ruimen toen één van de mijnen plotseling ontplofte, waardoor de sergeant-majoor-instructeur Van Kalken van het 1e Regiment genietroepen om het leven kwam.<ref>[http://www.oorlogsslachtoffers.nl/deurne/hoofdpagina-media/achtung-minen-danger-mines/ Achtung Minen - Danger Mines “Het ruimen van landmijnen in Nederland 1940-1947”].</ref><ref>Berichtkaart omtrent gewonden, zieken of overledenen van de Koninklijke Landmacht bij mobilisatie, ook wel "witte beroepskaart" genoemd.</ref><ref>Verklaring van overlijden.</ref><ref>Gemeentearchief Gemert-Bakel</ref>
Op woensdagmorgen 29 mei 1940 omstreeks 9 uur, gebeurde er een fataal ongeval. Een aantal genisten was in de Ripse bossen onder de gemeente Bakel en Milheeze landmijnen aan het ruimen toen één van de mijnen plotseling ontplofte, waardoor de sergeant-majoor-instructeur Van Kalken van het 1e Regiment genietroepen om het leven kwam.<ref>[http://www.oorlogsslachtoffers.nl/deurne/hoofdpagina-media/achtung-minen-danger-mines/ Achtung Minen - Danger Mines “Het ruimen van landmijnen in Nederland 1940-1947”].</ref><ref>Berichtkaart omtrent gewonden, zieken of overledenen van de Koninklijke Landmacht bij mobilisatie, ook wel "witte beroepskaart" genoemd.</ref><ref>Verklaring van overlijden.</ref><ref>Gemeentearchief Gemert-Bakel</ref>


De aangifte van overlijden werd gedaan op 30 mei 1940 bij de burgerlijke stand van de gemeente Bakel en Milheeze en wel door de eerste officier van gezondheid Kaas Jan van Dijk die ook de persoonlijke lijkschouwing had verricht.
De aangifte van overlijden werd gedaan op 30 mei 1940 bij de burgerlijke stand van de gemeente Bakel en Milheeze en wel door de eerste officier van gezondheid Kaas Jan van Dijk die ook de persoonlijke lijkschouwing had verricht.
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)