U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Maria-Vredeskapel

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 3: Regel 3:
| afbeelding    = GM Vredeskapel.jpg
| afbeelding    = GM Vredeskapel.jpg
| tekst        = aan de [[Vlier]]
| tekst        = aan de [[Vlier]]
| locatie      = Mariapad 1, Deurne
| locatie      = Nabij [[Klein Kasteel]]
| gebruik      = kapel
| gebruik      = kapel
| start        = 1944
| start        = 1944
Regel 25: Regel 25:
[[Bestand:07.290.jpg|thumb|400px|Gezicht op de Vlier en de Heiakker in 1983.<br><small>foto collectie Henk van den Broek</small>]]
[[Bestand:07.290.jpg|thumb|400px|Gezicht op de Vlier en de Heiakker in 1983.<br><small>foto collectie Henk van den Broek</small>]]
[[Bestand:21.895.jpg |thumb|400px|<small>Gemeentegids Deurne 1990</small>]]
[[Bestand:21.895.jpg |thumb|400px|<small>Gemeentegids Deurne 1990</small>]]
[[File:Schilderij Maria Vredeskapel Deurne IMG 4957.jpg|thumb|400px|Schilderij door onbekende schilder.<ref>Dit schilderij, gesigneerd vH, werd in september 2023 voor fotografie beschikbaar gesteld door Willem de Wit.</ref>]]
De '''Maria-Vredeskapel''' is een geschenk van de Deurnese bevolking ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van [[pastoor Witlox]] in juni 1944.
De '''Maria-Vredeskapel''' is een geschenk van de Deurnese bevolking ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van [[pastoor Witlox]] in juni 1944.


Regel 46: Regel 45:
== Bouwproces ==
== Bouwproces ==


Architect Deltrap coördineerde blijkbaar met groot enthousiasme de bouw van de kapel. Hij liet tenminste het terracotta werk in de voorgevel uitvoeren én zorgde voor een gedenksteen, een gevelplastiek en een wijwatervat. Steenhouwerij Raaijmakers uit Helmond vervaardigde een altaar van natuursteen. De lichtkroon en de acht kandelaars werden besteld bij de kunstsmid G. Pas te Acht bij Eindhoven. Op 21 april 1944 werd door de [[Bouwbedrijf Lutters|aannemers Paul en Jan Lutters]] begonnen met het metselen van de fundering. Via een van de kapelaans werd een arbeider gevonden, [[Arnoldus van der Zanden (1876-1950)|Nol van der Zanden]], die direct met de bouw van de vredeskapel wilde beginnen.
Architect Deltrap coördineerde blijkbaar met groot enthousiasme de bouw van de kapel. Hij liet tenminste het terracotta werk in de voorgevel uitvoeren én zorgde voor een gedenksteen, een gevelplastiek en een wijwatervat. Steenhouwerij Raaijmakers uit Helmond vervaardigde een altaar van natuursteen. De lichtkroon en de acht kandelaars werden besteld bij de kunstsmid G. Pas te Acht bij Eindhoven. Op 21 april 1944 werd door de [[Bouwbedrijf Lutters|aannemers Paul en Jan Lutters]] begonnen met het metselen van de fundering. Via een van de kapelaans werd een arbeider gevonden, [[Arnoldus van der Zanden (1876-1950)|Nol van der Zanden]], die direct met de bouw van de vredeskapel wilde beginnen. Saillant detail: deze Nol van der Zanden was de dader van de [[moord op Pietje Munsters]] in 1910 in de [[Wiemel]]. Naar aanleiding daarvan schreef [[Antoon Coolen]] zijn boek [[De goede moordenaar]], waarin [[Nol Bonk]] de hoofdfiguur was.


In de annalen van de Maria-Vredeskapel is ook terug te vinden dat er in de loop van de middag een tweede arbeider werd gevonden, een zekere “[[Bert Rooijakkers]] <ref>Er is geen Bert Rooijakkers aangetroffen die een broer Jochem had. Wel waren er vader en zoon Joachim Rooijackers, waarbij zowel een grootvader als een andere zoon Johannes Hubertus heetten.</ref>, die bij alle moeilijkheden die het lastige graafwerk opleverde door zijn luim en scherts er steeds den moed in wist te houden. En ook dat het vervoer van zand, steigerwerk, steen, cement en hout geheel gratis met kar en paard van de Deurnesche boeren is gebeurd.” Deze Bert Rooijakkers werd ook de metselaar van het bouwwerkje en uit de annalen blijkt dat hij dit met veel liefde heeft gedaan. Ook [[Joachim Rooijackers (1874-1952)|Jochem Rooijakkers]], een broer van Bert, heeft tijdens de werkzaamheden de handen flink uit de mouwen gestoken.
In de annalen van de Maria-Vredeskapel is ook terug te vinden dat er in de loop van de middag een tweede arbeider werd gevonden, een zekere “[[Bert Rooijakkers]], die bij alle moeilijkheden die het lastige graafwerk opleverde door zijn luim en scherts er steeds den moed in wist te houden. En ook dat het vervoer van zand, steigerwerk, steen, cement en hout geheel gratis met kar en paard van de Deurnesche boeren is gebeurd.” Deze Bert Rooijakkers werd ook de metselaar van het bouwwerkje en uit de annalen blijkt dat hij dit met veel liefde heeft gedaan. Ook [[Jochem Rooijakkers]], een broer van Bert, heeft tijdens de werkzaamheden de handen flink uit de mouwen gestoken.


Het smeedwerk, zoals deurbeslag, kandelaars en dergelijk is uitgevoerd door het bedrijf Munsters uit Erp.
Het smeedwerk, zoals deurbeslag, kandelaars en dergelijk is uitgevoerd door het bedrijf Munsters uit Erp. achterneven van genoemde en vermoorde Pietje Munsters.


==Het zilveren priesterfeest==
==Het zilveren priesterfeest==
Regel 124: Regel 123:
Op 17 juni 1988 kon een begin gemaakt worden met de restauratie. Het kassaldo van de stichting bedroeg toen ruim 18.500 gulden. De bouwcommissie stond onder leiding van [[Gerardus Theodorus Maria van Nunen (1913-1993)|Siraar van Nunen]].
Op 17 juni 1988 kon een begin gemaakt worden met de restauratie. Het kassaldo van de stichting bedroeg toen ruim 18.500 gulden. De bouwcommissie stond onder leiding van [[Gerardus Theodorus Maria van Nunen (1913-1993)|Siraar van Nunen]].


De stichting Maria-Vredeskapel gaf aan de amateurbeeldhouwer [[Joris van Schijndel]] opdracht een nieuw [[Mariabeeld]] te maken. Bij de heropening van de gerestaureerde kapel werd dit houten beeld ingezegend en op het altaar geplaatst door deken [[Henricus Catharina Anna Maria Tops (1935-2018)|Hein Tops]].
De stichting Maria-Vredeskapel gaf aan de amateurbeeldhouwer [[Joris van Schijndel]] opdracht een nieuw [[Mariabeeld]] te maken. Bij de heropening van de gerestaureerde kapel werd dit houten beeld ingezegend en op het altaar geplaatst door deken [[Henricus Catharina Anna Maria Tops (1935-2018)|Hein Tops]]. En dan een heel saillant detail.  


== Heropening ==
== Heropening ==
Regel 136: Regel 135:
== Bomen ==
== Bomen ==


Op 18 oktober 1988 kopte het Helmonds Dagblad: ''Deurne tikt stichting op de vingers voor illegaal kappen''. De stichting Maria-Vredeskapel werd door B&W op de vingers getikt voor het illegaal kappen van twee bomen. Het college had de kapvergunning geweigerd en droeg de stichting op voor de twee verwijderde bomen drie nieuwe aan te planten. Woordvoerder Peter Hanssen van de stichting vermoedde dat het college bij haar beslissing was beïnvloed door een brief van buurtbewoner Pieter Wiegersma, de bewoner van het [[Klein Kasteel ]]), die zich bij de gemeente zou hebben beklaagd over de gekapte bomen. Op 19 oktober, dus een dag later, kopte dezelfde krant: ''College Deurne biedt stichting zijn excuses aan''. De krant schreef verder: ''Burgemeester en wethouders van Deurne gaan hun excuses aanbieden aan het bestuur van de stichting Maria-Vredeskapel, zo hebben ze gisteren besloten.'' De gemeente had nota bene zélf een bedrijf gestuurd om een van de twee bomen te rooien. Gemeentesecretaris [[Johannes Wilhelmus Maria Juliana van Roosmalen (1930)|Jan van Roosmalen]] zei later de toonzetting van de brief achteraf te betreuren. De stichting plantte drie nieuwe beuken, maar dat besluit was al genomen voordat de gemeente daar opdracht voor had gegeven.
Op 18 oktober 1988 kopte het Helmonds Dagblad: ''Deurne tikt stichting op de vingers voor illegaal kappen''. De stichting Maria-Vredeskapel werd door B&W op de vingers getikt voor het illegaal kappen van twee bomen. Het college had de kapvergunning geweigerd en droeg de stichting op voor de twee verwijderde bomen drie nieuwe aan te planten. Woordvoerder Peter Hanssen van de stichting vermoedde dat het college bij haar beslissing was beïnvloed door een brief van buurtbewoner Pieter Wiegersma, de bewoner van het [[klein kasteel]]), die zich bij de gemeente zou hebben beklaagd over de gekapte bomen. Op 19 oktober, dus een dag later, kopte dezelfde krant: ''College Deurne biedt stichting zijn excuses aan''. De krant schreef verder: ''Burgemeester en wethouders van Deurne gaan hun excuses aanbieden aan het bestuur van de stichting Maria-Vredeskapel, zo hebben ze gisteren besloten.'' De gemeente had nota bene zélf een bedrijf gestuurd om een van de twee bomen te rooien. Gemeentesecretaris [[Johannes Wilhelmus Maria Juliana van Roosmalen (1930)|Jan van Roosmalen]] zei later de toonzetting van de brief achteraf te betreuren. De stichting plantte drie nieuwe beuken, maar dat besluit was al genomen voordat de gemeente daar opdracht voor had gegeven.


== Tentoonstelling ==
== Tentoonstelling ==
Regel 156: Regel 155:
== Gemeentelijk monument ==
== Gemeentelijk monument ==


Op 4 februari  1997 besloot de raad van de gemeente Deurne, op voordracht van het college van B en W, de kapel de status van gemeentelijk monument te verlenen. [[Burgemeester Smeets]] eindigde de brief, waarin hij daarvan mededeling deed aan de stichting, als volgt: ''Voor alle duidelijkheid melden wij u dat vanaf heden de geldende monumenten- en subsidieverordening op uw pand van toepassing zijn. Dit betekent dat bij eventuele wijzigingen aan uw pand u vergunningplichtig bent''.
Op 4 februari  1997 besloot de raad van de gemeente Deurne, op voordracht van het college van B en W, de kapel de status van gemeentelijk monument te verlenen. [[Burgemeester Smeets]] eindigde de brief, waarin hij daarvan mededeling deed aan de stichting, als volgt: ''Voor alle duidelijkheid melden wij u dat vanaf heden de geldende monumenten- en subsidieverordening op uw pand van toepassing zijn. Dit betekent dat bij eventuele wijzigingen aan uw pand u vergunningsplichtig bent''.


== Bronzen Mariabeeld ==
== Bronzen Mariabeeld ==
Regel 181: Regel 180:
*In juli 2003 werd het offerblok opengebroken
*In juli 2003 werd het offerblok opengebroken
*In april 2004 werden vernielingen aangericht (schade 1500 euro). Een Deurnenaar betaalde de schade.
*In april 2004 werden vernielingen aangericht (schade 1500 euro). Een Deurnenaar betaalde de schade.
*Voor vernieuwing van dak en hemelwaterafvoer, totale kosten 15.700 euro, werd een gift van 7.500 euro ontvangen en in februari 2005 stelde [[Vriendenkring Ons Deurne]] 500 euro beschikbaar. afkomstig uit de opbrengst van het boek [['s Levens Zoet]]..
*Voor vernieuwing van dak en hemelwaterafvoer, totale kosten 15.700 euro, werd een gift van 7500 euro ontvangen en stelde [[Vriendenkring Ons Deurne]] 500 euro beschikbaar.  
*In augustus 2006 kreeg de kapel het angelusklokje van de [[Heilige Geestparochie]] in bruikleen. Op 9 september werd het klokje door pastor [[Paul Janssen]] ingezegend.
*In maart 2010 nam de Stichting Maria Vredeskapel het beheer van de [[grafkapel De Maurissens]] in [[Vlierden]] over van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]].


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
*Maria-Vredeskapel,  [[Het Licht]] van zaterdag 3 augustus 1946
* Martien Keunen - Maria-Vredeskapel Deurne 1944-2004
* Martien Keunen - Maria-Vredeskapel Deurne 1944-2004
----
----
Regel 192: Regel 188:
}}
}}
[[categorie:kapel]]
[[categorie:kapel]]
[[categorie:Gemeentelijk monument]]
{{DeurneWiki_TR_plekke_poi
{{DeurneWiki_TR_plekke_poi
|Omschrijving=De Maria-Vredeskapel werd in 1944 nog tijdens de oorlog gebouwd als geschenk van de Deurnese bevolking aan pastoor Witlox bij gelegenheid van zijn zilveren priesterfeest. Bijzonder is dat de dader van de beruchte moord op Pietje Munsters (De Goede Moordenaar) na het uitzitten van zijn straf nog meehielp met het bouwen van deze kapel die ontworpen is door architect Jos Deltrap.  Na een lange periode van verval en vandalisme werd de kapel eind jaren '80 onder de hoede van de Stichting Maria-Vredeskapel gerestaureerd.
|Omschrijving=De Maria-Vredeskapel werd in 1944 nog tijdens de oorlog gebouwd als geschenk van de Deurnese bevolking aan pastoor Witlox bij gelegenheid van zijn zilveren priesterfeest. Bijzonder is dat de dader van de beruchte moord op Pietje Munsters (De Goede Moordenaar) na het uitzitten van zijn straf nog meehielp met het bouwen van deze kapel die ontworpen is door architect Jos Deltrap.  Na een lange periode van verval en vandalisme werd de kapel eind jaren '80 onder de hoede van de Stichting Maria-Vredeskapel gerestaureerd.
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)