U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Michaël Adrianus Jansen (1880-1944)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 22: Regel 22:
In mei 1920 werd hij als kapelaan benoemd in de Sint-Willibrordusparochie in Deurne waar hij werkte in het pastorale team van pastoor [[Henricus Wilhelmus Roes (1864-1941)]]
In mei 1920 werd hij als kapelaan benoemd in de Sint-Willibrordusparochie in Deurne waar hij werkte in het pastorale team van pastoor [[Henricus Wilhelmus Roes (1864-1941)]]


Op 26 februari 1925 werd hij benoemd als pastoor in Vierlingsbeek. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] op 2 oktober 1944 zag hij met tranen in de ogen hoe zijn kerk in Vierlingsbeek door Duitse militairen werd opgeblazen. Tien dagen later werd hij door Duitse militairen gearresteerd en verdween vervolgens spoorloos.  
Op 26 februari 1925 werd hij benoemd als pastoor in Vierlingsbeek. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] op 2 oktober 1944 zag hij met tranen in de ogen hoe zijn kerk in Vierlingsbeek door Duitse militairen werd opgeblazen. Tien dagen later werd hij door Duitse militairen gearresteerd en is vervolgens spoorloos verdwenen.  


In 1969, vijfentwintig jaar na zijn verdwijning, werd op het kerkhof van Vierlingsbeek een gedenkplaat ter nagedachtenis van deze pastoor onthuld. Drie jaar later, in oktober 1972 werden tijdens graafwerkzaamheden in een weiland in Maashees menselijke resten aangetroffen. Een vestzakhorloge en andere zaken met de initialen van de pastoor bevestigden de vermoedens die menigeen had over de aard van zijn verdwijning. Hij bleek van achteren te zijn neergeschoten en met het hoofd naar beneden in een schuttersput gegooid.  
In 1969 werd op het kerkhof van Vierlingsbeek een gedenkplaat ter nagedachtenis van de dan 25 jaar geleden verdwenen pastoor onthuld. Drie jaar later, in oktober 1972 werden tijdens graafwerkzaamheden in een weiland in Maashees menselijke resten aangetroffen. Een vestzakhorloge en andere zaken met de initialen van de pastoor bevestigden de vermoedens die menigeen had over de aard van zijn verdwijning. Hij bleek van achteren te zijn neergeschoten en met het hoofd naar beneden in een schuttersput gegooid.
 
Pastoor Jansen kreeg, 28 jaar na zijn verdwijning, alsnog een waardig afscheid en werd aan de voet van “zijn” Calvarieberg in Vierlingsbeek begraven.


Pastoor Jansen kreeg, 28 jaar na zijn verdwijning, alsnog een waardig afscheid en werd aan de voet van ''zijn'' Calvarieberg in Vierlingsbeek begraven.


{{DEFAULTSORT:Jansen,Michaël}}
{{DEFAULTSORT:Jansen,Michaël}}
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)