U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Orpheus met de harp

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:07.278.jpg|right|200px]]
[[File:Orpheus met de harp Helmondseweg 20.jpg|right|300px]]
[[Bestand:16.376.jpg|thumb|300px|thumb|Onthulling van het monument Orpheus met harp]]
'''Orpheus met de harp''' is een beeld van brons voor pand [[Helmondseweg 20]], het geboortehuis van [[Aaltje Reddingius]].  
'''Orpheus met de harp''' is een beeld van brons voor pand [[Helmondseweg 20]], het geboortehuis van [[Aaltje Reddingius]].  




Het beeld vervaardigd door [[Frans Jacobs]], voorstellende de harpspelende Orpheus,  staat op een hardstenen sokkel. Het werd op zondag 1 september 1968, de honderdste geboortedag van [[Aaltje Reddingius (1868-1949)]], onthuld. Dit gebeurde door de bekende altzangeres Aafje Heynis, een van de laatste leerlingen van Aaltje Noordewier-Reddingius.  
Hel beeldje staat op een hardstenen sokkel. De kunstenaar is [[Frans Jacobs]]. Het beeld werd onthuld op 1 september 1968, de honderdste geboortedag van [[Aaltje Noordewier-Reddingius|Aaltje Reddingius]]. Dit gebeurde door Aafje Heynis, een van de laatste leerlingen van Aaltje Noordewier-Reddingius. Na afloop was er een muzikaal eerbetoon en receptie in het [[Dinghuis (gebouw)|Dinghuis]].<ref>Documentatie hkk 10.07</ref>
Bij het beeld staan de dichtregels van Gabriël Smit:


In [[museum Het Dinghuis]] te [[Deurne]] verzorgde Aafje Heynis na afloop een zangrecital en sprak muziekcriticus Wouter Paap een herdenkingsrede uit. Het Brabants Orkest gaf tot slot van deze herdenkingsdag een concert in Deurne.
In de gemeenteraadsvergadering van 1 maart  1968 had [[Gemeentebestuur 1966-1970|de raad]] van de [[gemeente Deurne]] een krediet van maximaal vijfduizend gulden voor de viering van het eeuwfeest beschikbaar gesteld.
Bij het beeld staan de dichtregels van Gabriël Smit:
::''O gouden stem''
::''O gouden stem''
::''wat gij hier eens deed klinken''
::''wat gij hier eens deed klinken''
::''onthoudt de hemel aan uw zwijgen niet''
::''onthoudt de hemel aan uw zwijgen niet''
{{refs}}


[[categorie:openbare kunst]]
[[categorie:openbare kunst]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)