U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van PrCie

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
Een artikel over dit onderwerp dient neutraal en encyclopedisch van aard te zijn.
Het is 1991 en Geerd Jansen, de nieuwe, van oorsprong Nijmeegse, voorzitter van Stichting de Peelstrekels, is drukdoende de troosteloze puinhopen op te ruimen die door het vorige, letterlijk uit mekaar gevochten, bestuur achtergelaten zijn. ‘Nieuwe bezems vegen schoon’ zegt het spreekwoord en Jansen vliegt er resoluut in. Gekonkel en achterklap zijn voortaan uit den boze, platvloers en liederlijk gedrag wordt niet langer meer getolereerd en het allerbelangrijkste; pluimstrijkers en mooiweerspelers die enkel bij de club zijn om legitiem te kunnen zuipen, wordt vriendelijk de keus gegeven eindelijk eens de handen uit de mouwen te gaan steken of anders de steek aan de wilgen te hangen. Werkgroepen die best prima functioneren, zoals de optochtcommissie en de krantencommissie, laat hij wijselijk intact. En wat blijkt? Jansens’ rigoureuze aanpak werkt wonderwel. Hij verzamelt een gedreven bestuur om zich heen met onder meer oudgedienden Marcel van Nuenen en Jan Rakels en enthousiaste nieuwkomer Ad van de Mortel. Achter de schermen laten doeners als Mies Martens, Han Wouters, Christ Manders, Kees Brood en Klaas Vogel zich nadrukkelijk gelden; het blijken gasten waarop (en waarmee) daadwerkelijk te bouwen valt. Peelstrekels twee punt nul staat als een huis.
 
Een van de clubjes die wonderwel functioneren is op dat moment, zoals al aangegeven, de krantencommissie. Niet gehinderd door enige kennis van zaken plakken Cor Brüggenwirth, Johan Keijzers en Cees van den Broek jaarlijks in de drukkerij van Keijzers het periodiek ‘De Peelstrekel’ in elkaar dat dan, eenmaal gedrukt, door de Raad van Elf verspreid wordt in het hele Peelstrekelrijk. (Dat deden die toen nog gewoon ja, ze vonden het toen nog niet te veel moeite…) Bestuurslid Jan Rakels coördineert een en ander en zorgt af en toe voor een half kratje Bavaria en jaarlijks voor een medaille, waarmee de knutselaars dik tevreden zijn. De nieuwbakken voorzitter raakt -volstrekt onbegrijpelijk- gecharmeerd van het ietwat vreemde clubje en besluit ze eens uit te nodigen, samen met Wim Berkers, een voormalig Pottenbakker die een wat vreemde fetisj heeft voor microfoons. Op een doordeweekse avond in oktober 1991 is het zover; in huize Jansen aan de Gevaert van Doernestraat maken de paradijsvogels kennis met elkaar en wordt, helemaal informeel en vrijblijvend nog, de nagelnieuwe public-relationscommissie van de Peelstrekels opgericht… de PrCie.
 
In de volgende maanden gaat het balletje aan het rollen; Van den Broek heeft een zwager, Leon van Osch, die prins van de Peelstrekels was in dat jaar en wel oren heeft naar nog een carnavaleske uitdaging en Raad van Elf-lid Hans van Bommel schuift aan, die op zijn beurt weer ene Marcel Koolen kent vanuit het bestuur van jongerencentrum Den Deel. Er wordt begin december een bijeenkomst belegd waar voorwerk gedaan wordt, maar op 15 januari 1992 is het dan eindelijk zover. In Hotel Stationszicht aan het spoor (‘Jozeve’ voor ingewijden en vanaf dat moment ‘d’n tois van de PrCie) wordt de eerste officiële vergadering van de PrCie gehouden. Van Osch wordt unaniem aangewezen als voorzitter, Van den Broek werpt zich op als vieze-voorzitter, Johan Keijzers gaat de penningen beheren en Marcel Koolen neemt het secretariaat op zich. Unaniem wordt gekozen voor een bolhoedje als onderscheidend hoofddeksel en Cor Brüggenwirth ontwerpt een bijpassend logo. We zijn aan de gang!
 
 
Huidige bezetting
Leon v. Osch – Voorzitter
Cees v.d. Broek – Vieze voorzitter
Joost v.d. Broek: (later in 1992) – Penningmeester
Johan Keijzers
Jochem Aarts: (sinds 2009)
Jan Brands: (Sinds… een tijdje, was voorheen een Nötje, en Limburger)
Maarten “Knetter” v.d. Kerkhof (sinds 2022)
Mark v. Kessel (sinds 2022)
 
PrCie Oud-Leden
Hans v. Bommel: lid van 1992 – 2001
Wim Berkers: kort na de oprichting toegetreden tot de PrCie, is overleden in 2005.
Cor Brüggenwirth: lid van 1992 – 2009, maakte een glorievolle doorstart en stopte definitief in 2018.
Leon Verdonschot: lid van 2000 – 2017
Stefan Aspers: lid van 2009 – 2017
Bart v. Goch: lid/voorzitter van 2015 – 2017
Marcel Koolen: lid/secretaris van 1992 – 2019
 
PrCie Op het schild geheven Ere-Lijst
Harrie Nuijten – Erelid
Geerd Jansen – Founding Father/ Erelid
Jozef Hendriks – Uitbater van D’n Tois – Erelid
Cor Bruggenwirth – Erelid
 
Marcel Koolen – is/heeft Groot Lid van Verdienste
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)