Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Keizerbosch: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Nonnen van de  voormalige priorij '''Keizerbosch''' van de zusters Norbertinessen nabij het Limburgse dorp Neer verbleven rond 1798 enige tijd in [[Deurne]].  
Nonnen van de  voormalige priorij '''Keizerbosch''' van de zusters Norbertinessen nabij het Limburgse dorp Neer verbleven rond 1798 enige tijd in [[Deurne]].  


De 30 zusters van Keizerbosch werden in februari 1797, met hun kapelaan, door de Fransen uit hun klooster verdreven. Zij vertrokken naar [[Deurne]], waar ze onderdak vonden in het huis van de protestantse secretaris [[Adrianus Albertus van Noort]] aan de huidige [[Martinetstraat 32-34]]. Op 10 oktober 1798 verbleven daar in ieder geval nog de volgende nonnen:  
De 30 zusters van Keizerbosch werden in februari 1797, met hun kapelaan, door de Fransen uit hun klooster verdreven. Zij vertrokken naar [[Deurne]], waar ze onderdak vonden in het huis van de protestantse secretaris [[Albertus Adrianus van Noort (1744-1799)]] aan de huidige [[Martinetstraat 32-34]]. Op 10 oktober 1798 verbleven daar in ieder geval nog de volgende nonnen:  
*priorin Theresia de Breff
*priorin Theresia de Breff
*Agnes de Breff
*Agnes de Breff

Huidige versie van 12 jun 2015 om 08:56

Nonnen van de voormalige priorij Keizerbosch van de zusters Norbertinessen nabij het Limburgse dorp Neer verbleven rond 1798 enige tijd in Deurne.

De 30 zusters van Keizerbosch werden in februari 1797, met hun kapelaan, door de Fransen uit hun klooster verdreven. Zij vertrokken naar Deurne, waar ze onderdak vonden in het huis van de protestantse secretaris Albertus Adrianus van Noort (1744-1799) aan de huidige Martinetstraat 32-34. Op 10 oktober 1798 verbleven daar in ieder geval nog de volgende nonnen:

  • priorin Theresia de Breff
  • Agnes de Breff
  • Felicitas Warimont
  • Elisabeth de Montaigne
  • Perpetua Ophoven en
  • Scholastica Mooren.

Na enkele jaren vertrokken ze, waarschijnlijk naar Venlo.

Keizerbosch werd in 1798 verkocht, de kerk en de gebouwen van het convent werden onmiddellijk afgebroken en het huis van de proost werd ingericht als landhuis.

Na hun vertrek uit Deurne lieten de nonnen hier een deel van hun archief achter, dat in handen van een onbekende particulier kwam. In 1884 publiceerde de Helmondse notaris August Sassen hierover in het tijdschrift De Maasgouw. Mogelijk was het archief toen in bezit van zijn Deurnese vriend Hendrik Ouwerling.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Het klooster Keyserbosch