Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Altaar van Sint-Maria en Sint-Barbara
Het altaar van Sint-Maria en Sint-Barbara bevond zich vroeger in de kerk van Deurne.
Ouwerling noemt in zijn geschiedschrijving van Deurne het altaar van Sint-Gregorius, Sint-Maria en Sint-Barbara en het altaar Mariae annexum cum matricularia als de oude altaren die in de kerk van Deurne vóór het midden van de vijftiende eeuw al bestonden.
Aan dit eerstgenoemde altaar waren bepaalde inkomsten verbonden die in de generaliteitsperiode werden beheerd door de rentmeester van de geestelijke goederen. De heer van Deurne had het collatierecht, het recht om de inkomsten ervan gedurende een bepaalde periode te vergeven aan een bepaalde persoon.
In 1732, 1738, 1747, 1751, 1758, 1759 en waarschijnlijk ook in 1735, werd dit recht toegekend aan Antonie La Forme. Bij de toekenning van het beneficie werden aan La Forme door de Raad van State wel twee voorwaarden gesteld. De ontvanger moest een eed van zuivering afleggen en een derde deel van het te ontvangen geldbedrag moest besteed worden aan de ondersteuning van de gereformeerde godsdienst. Deze laatste eis werd niet nader toegelicht.
Vóór La Forme werden de inkomsten genoten door Samuel de Cassemajor, een zoon van de Deurnese drossaard Pero de Cassemajor.
Bronnen, noten en/of referenties
|