U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Antonius Theodorus Hullen (1916-2005)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 30 jun 2019 om 12:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broeder Antoon Hullen
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Theodorus Hullen
Roepnaam broeder Antoon
Geboorteplaats Zwolle
Geboortedatum 4 januari 1916
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 23 december 2005
Beroep(en) broeder

Antonius Theodorus Hullen (1916-2005) woonde vanaf februari 1995 in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne. Later verhuisde hij om gezondheidsredenen naar Dongen en in 2005 naar Teteringen.


Antonius was een zoon van smid Antonius Theodorus Hullen (Zwolle 1880-1953 Zwolle) en Berendina Johanna Kappert (Olst 1885-1970 Zwolle).

  • Op acht september 1928 begon hij zijn gymnasiale studies in het missiehuis St. Jan te Soesterberg en maakte de laatste twee jaren van het gymnasium af in Uden.
  • Op acht september 1934 begon hij in het missiehuis St. Lambertus te Helvoirt zijn noviciaat en het jaar daarop zijn filosofiestudie.
  • Op acht september 1936 legde hij in Helvoirt zijn eerste geloften af.
  • In september 1937 begon hij aan de theologiestudie in het missiehuis St. Franciscus Xaverius te Teteringen. Daar ontving hij op zeven december 1937 de kruinschering (toelating tot de geestelijke stand) en de achtste december de lagere wijdingen.

In diezelfde decembermaand en in de eerste maanden van 1938 verloor hij viermaal plotseling het bewustzijn. Een geraadpleegde specialist vermoedde epilepsie en schreef medicijnen voor. Op aanraden van die specialist en met speciaal verlof van de H. Stoel en van onze algemene overste pater Jos. Grendel mocht Antoon 's morgens voor te Communie te gaan wat drank en medicijnen gebruiken. Dat was voor die tijd heel bijzonder.

Op elf mei 1940, daags na de inval van het Duitse leger in Nederland, legde hij in Teteringen de eeuwige geloften af. Kort daarna werd de ernst van zijn toestand duidelijk. Daardoor kon hij niet tot de hogere wijdingen worden toegelaten. Het viel hem ontzettend zwaar dat hij zo kort voor zijn priesterwijding daarvan moest afzien. Maar zijn ideaal om missionaris te worden wilde hij niet opgeven. Hij koos ervoor om in de SVD te blijven, maar nu als broeder. Echter vanwege zijn ziekte moest hij in Europa blijven.

Op twee januari 1942 ging hij naar Steyl voor kantoorwerk en werkte er samen met pater Serf Frijnts. Op negen juli 1954 verhuisde hij korte tijd naar het nieuwe missiehuis St. Willibrord in Deurne en in 1955 naar het missiehuis St. Franciscus Xaverius te Teteringen. Daar was hij de medewerker van pater Jaap Buys, redacteur van "De Katholieke Missiën", en secretaris van het Provincialaat. De twintigste juli 1957 werd hij voor Rome benoemd. Gedurende 38 jaar was hij daar werkzaam op de procuur van het generalaat.

In 1990, hij was toen al 75, had men hem nog steeds nodig voor met name voor de Italiaanse, Duitse en Engelse correspondentie. Een paar jaar later echter was de tijd gekomen om afscheid van Rome te nemen.

De dertiende februari 1995 ging hij in Deurne wonen.

Eenmaal in Deurne en al tachtig jaar oud, ging hij aan het schrijven:

  • De biografie van de eerste Nederlandse SVD pater, Theo Vilsterman uit Zwolle,
  • Een studie over de beginperiode van de missionering op Flores 1561-1626,
  • De geschiedenis van het missiehuis St. Willibrord te Uden de "Wordingsgeschiedenis der Nederlandse SVD-Provincie 1910-1924".
  • Herinneringen aan onze medebroeder Frater Karl Hilferding, slachtoffer van de Nazi-Jodenhaat.

De biografie van pater Vilsterman en de herinneringen aan Karl Hilferding verschenen in het Nederlands en in het Duits. Uit dit alles bleek duidelijk dat men de wetenschappelijke waarde van zijn publicaties erkende en waardeerde.

Intussen was zijn gezondheid zo achteruitgegaan dat hij niet meer in Deurne kon blijven. In afwachting van een plaats in Teteringen, verhuisde hij naar Dongen waar de Broeders van O.L. Vrouw voor hem een kamer hadden. Op elf april 2005 vertrok hij maar Teteringen en acht maanden later, op 23 december 2005 is hij in het Woonzorgcentrum Zuiderhout op 89-jarige leeftijd overleden.


Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle Paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.