U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Arnoldus Jakobs (1841-1917)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Arnoldus Jacobs (1841-1917))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnoldus Jakobs
Persoonsinformatie
Volledige naam Arnoldus Jakobs
Geboorteplaats Meijel
Geboortedatum 20 juli 1841
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 8 maart 1917
Partner(s) Hendrica Aldenzee (1867-1937)
Beroep(en) landbouwer
Stamboom.png Jacobs/Jakobs

Arnoldus Jakobs (Jacobs) (1841-1917) was landbouwer in de Houtenhoek op het adres A.482, later gewijzigd in A.528, het voormalige adres Zandbosweg 10.


Arnoldus was een zoon van Joannes Jacobs (1802-1873) en Gertrudis Beijers (1809-1849).

Hij huwde op 65-jarige leeftijd op 25 januari 1907 in Deurne met zijn huishoudster, de 39-jarige Hendrica Aldenzee, (Deurne 30 december 1867 - Deurne 17 september 1937), dochter van smid Dirk Aldenzee (1836-1876) en Wilhelmina Geenen (1846-1914).

Uit dit huwelijk werden geen kinderen meer geboren.

Bezig met het laden van de kaart...

Op 18 februari 1890 kocht Arnoldus, samen met zijn ongehuwd gebleven broer Martinus en zus Maria, voor 1.400 gulden de boerderij op de Houtenhoek van Lambertus Verhoeven.

Tot het overlijden op 21 april 1905 van zijn ongehuwd gebleven broer Martinus deelde Arnoldus het eigendom van de boerderij met hem. Omdat Martinus in zijn testament had bepaald dat Arnoldus zijn erfgenaam zou worden, had hij vanaf toen dus alleen het eigendom.

Op 16 mei 1905 liet Arnoldus bij notaris Van Riet zijn testament maken en bepaalde daarin dat de pastoor van Deurne 300 gulden uit zijn nalatenschap tegemoet kon zien en dat zijn toenmalige dienstmeid Hendrica Aldenzee 250 gulden zou krijgen.

Op 31 maart 1906 verkocht Arnoldus het boerderijtje, met daarbij 1.36.85 hectare grond, voor 1.600 gulden aan zijn meid Hendrica Aldenzee. Nog geen jaar later waren de twee met elkaar getrouwd en leefden ze nog ruim tien jaar samen.

Na zijn overlijden kreeg Henrica een amoureuze verhouding met haar buurman. Hoe die verhouding spaak liep, was te lezen in onderstaand krantenartikel.[1]

DEURNE — De liefde is niet altijd bestendig van duur. Een drietal weken geleden zou een verliefd paar, ("zij" was weduwe en "hij" weduwnaar) in den echt treden. Daar beiden eigenaar waren van een huis en het gebruikelijk is dat man en vrouw onder één dak wonen, werd besloten "haar" huis publiek te verkoopen. De notaris werd van al de liefdesplannen in kennis gesteld en de koopdag vastgesteld.[2] Groote publicaties, die den verkoop der vruchtbare boerderij aankondigden, prijkten alom tegen de muren van herbergen en openbare gebouwen, toen eensklaps een kink kwam in den kabel en "zij" haar woord terugriep, wat tengevolge had, dat de verkoop niet doorging en de gedienstige buren voor eene flinke tafelpartij zorgden. Maar oude liefde roest niet! Het weeuwtje schijnt spijt van haar overijld besluit gekregen te hebben, althans na eenige dagen wist zij de oude liefde weer te doen opleven en bracht het zoo ver, dat de Ambtenaar van den Burgerlijken Stand er mee gemoeid werd, zoodat het huwelijk nu wel zeker zou doorgaan. Doch nauwelijks heeft deze formaliteit plaats gehad, of zij krijgt andermaal berouw, wil van de liefde niks meer weten, smeert 'm, laat haar vet varken, dat nu alleen op de wereld staat, onverzorgd achter en is tot heden spoorloos verdwenen. Of ze nu de strikken der liefde zal kunnen ontloopen ? Booze tongen zeggen, dat haar bij haar eventueel wederkomst een dubbele tafelpartij wacht, 't Kan ook lijden!

De in bovenstaand bericht genoemde buurman/minnaar is mogelijk identiek aan de veekoopman Willem Bos, met wie Hendrica Aldenzee later samen eigenaar was van de boerderij.

Bronnen, noten en/of referenties