U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café De Turfschop

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 16 jun 2021 om 17:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Café De Turfschop in de jaren 1970. Foto collectie: LHE
Café De Turfschop rond 1979, voorzien van een nieuw dak en nieuwe dakramen.
Eetcafé De Hoofdzaak Liessel
Foto collectie LHE Harrie Martens 2015
Leden van autocrossclub De Turfracers voor café De Turfschop in Liessel in 1982

Café De Turfschop aan de Hoofdstraat 99 in Liessel werd op vrijdag 10 december 1970 heropend door de nieuwe uitbaters Harrie en Annie van den Berkmortel.

Van 1970 tot 1977 was Liesselnaar Harrie van den Berkmortel de kastelein. Hij bracht letterlijk nieuw leven in de brouwerij. Het gehele interieur werd verbouwd en hij gaf het café een nieuwe naam, Café De Turfschop. Harrie was de eerste Liesselse kastelein die geen bijbaan had, maar zich volledig toelegde op de exploitatie van het horecagebeuren.

Het café was voor veel Liesselse verenigingen het clubhuis, onder meer voor Ponyclub De Trouwe Vriendjes, MAC Liessel en Autocrossclub De Turfracers. Regelmatig werden er toepwedstrijden en tafelvoetbalwedstrijden georganiseerd.

Met Liessel-kermis werd er naast het café een grote feesttent geplaatst, Bekende muziekbands die er in optraden waren The Hill Tops, George Baker, Dikke Leo en Normaal. In De Turfschop had ook de studieclub voor varkenshouders onderdak, zo meldt een krantenartikel uit 1971.

Na Harrie van den Berkmortel waren Piet Berkers tot 1981, Gerard van Lierop en Rien Huibrechtse de uitbaters van De Turfschop.

Het op de foto zichtbare gebouw werd in 1986 door een brand verwoest en op dezelfde locatie werd door Brouwerij Bavaria een nieuw horecapand gebouwd. Het café was de opvolger van café 't Loon. Na De Turfschop kwamen er nieuwe namen: Het Gerucht en De Blauwe Druif.

Het café werd in de loop der tijd omgevormd tot een eetgelegenheid. Sinds januari 2016 draagt het de naam Brasserie de Hoofdzaak.