U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Cristianus Adrianus Klijberg (1909-1995)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Conny velthoven (overleg | bijdragen) op 3 jul 2019 om 09:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Meinard
28.161.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cristianus Adrianus Klijberg
Roepnaam Frater Meinard
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 17 mei 1909
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 29 april 1995
Beroep(en) frater, overste, onderwijzer/leraar

Cristianus Adrianus Klijberg (1909-1995), in Deurne beter bekend als frater Meinard, woonde van 1947 tot 1953 in het fraterhuis aan de Visser. Hij was leraar op de Sint-Henricus Ulo.


Frater Meinard was de zoon van Christianus Klijberg (Tilburg 1867-1929 Tilburg) en Johanna Dorothea de Kort (Tilburg 1870-1944 Tilburg).

Op 8 september 1927 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en volgde er de kweekschool. Hij legde vijf maal de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1933 gevolgd door de eeuwige geloften.

Hij behaalde na de hulpakte op 4 augustus 1933 de hoofdakte. Daarna volgende nog de aktes Engels en Frans. Nadat hij op verschillende lagere- en ULO scholen had gewerkt, werd hij op 28 augustus 1947 overgeplaatst naar Deurne en aangesteld op de Sint-Henricus Ulo.
Op 7 september 1952 werd in de communiteit het zilveren feest van frater Meinard gevierd. Daags daarna was de viering op de Uloschool.

De rest van de jaren werkte hij op Mavo scholen in Arnhem en Sint Michielsgestel en was er tevens plaatsvervangend overste. Hij werd op 31 december 1993 overgeplaatst naar het Fraterhuis in Tilburg. Op 29 april 1995 is hij daar overleden en begraven op het kerkhof der fraters Huize Steenwijk.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.

Het gezin Klijberg/de Kort. Zittend v.l.n.r. Christianus Klijberg, Christianus Adrianus Klijberg, Johanna Dorothea de Kort. Staande v.l.n.r. Martina Theresia Cornelia Klijberg. Vervolgens Franciscus Cornelis Petrus Klijberg, hij trad in bij de fraters van Tilburg en kreeg de kloosternaam Christoffel. Naast hem Wilhelmus Adrianus Johannes Klijberg, ook hij trad in bij de fraters en kreeg de kloosternaam Aufridus, als laatste Maria Johanna Cornelia Klijberg. Foto Regionaal Archief Tilburg
Frater Meinard op oudere leeftijd.
Foto's: collectie Archief Fraters van Tilburg