U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Gentenakker

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 12 feb 2022 om 22:52 (Pieter K heeft pagina Gentenakker hernoemd naar De Gentenakker)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Gentenakker (Genten Akker, Genter Akker(s), Gentenecker, Gentener) was de naam van een akkercomplex ten zuidoosten van de kern van Liessel.


De vroegste vermelding van dit toponiem is van 20 mei 1567 toen de kinderen van Aard Verhazeldonck aan Rut Lambert Rutten Danielszoon een stuk land verkochten, genaamd de Gentenecker te Liessel. Het perceel werd aan een zijde begrensd door het erf van de kapel van Liessel en aan de andere zijde door de erfgenamen van Melchior Haengreefs.

Bij de invoering van het kadaster werd deze naam gegeven aan de akkerpercelen G 670 tot en met G 685.[1] Zie ook de op de hedendaagse situatie geprojecteerde kadastrale kaart van Liessel.

Bronnen, noten en/of referenties
----
  1. De aanduiding Genten Akker betrof op de kaart inderdaad de genoemde percelen. In de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel (OAT) van sectie G werd de naam gegeven aan sectie G 670 tot en met G 674 en op de volgende bladzijde werd Groten Akker als toponiem genoemd. Het betreft hier waarschijnlijk een verschrijving van de klerk.