U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Peelzwervers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kapel De Peelzwervers in het jaar 1977 toen het 25-jarig bestaan werd gevierd. Foto uit collectie carnavalsstichting De Kei

Blaaskapel De Peelzwervers was een onderdeel van Harmonie Sint Cecilia uit Liessel. De kapel ontstond in het jaar 1952. Na carnaval 2018 is de kapel gestopt. Er waren toen te weinig leden om door te gaan.

Op Koninginnedag 1952 werd wat stro uitgestrooid op de speelplaats van de toenmalige meisjesschool om te kunnen dansen. Enkele leden van St. Cecilia (toen nog ‘fanfare’) speelden er wat minder serieuze muziek, zoals polka en mazurka. Het groepje werd de Boerenkapel genoemd. Ook bij andere gelegenheden werd nadien opgetreden. Na de oprichting van carnavalsvereniging De Kei in 1955 nam het aantal keren dat een beroep werd gedaan op de muzikanten toe. De kapel luisterde onder meer het Prinsenbal en het Oudwijvenbal op. Door die directe betrokkenheid met de carnavalsvereniging ontstond spontaan de naam ‘hofkapel’. De carnavalsvereniging is de grote stimulator geweest tijdens het bestaan van De Peelzwervers. Die naam dateerde uit 1957 toen besloten werd om voortaan als zelfstandig onderdeel van harmonie St. Cecilia te gaan functioneren.

In de vijftiger en zestiger jaren traden de Peelzwervers op in de bekende boerenkiel, maar zo rond 1970 werd het eerste uniform aangeschaft. Vanaf dat moment waren de muzikanten te bewonderen in een knickerbocker, wit overhemd, witte kousen en met een groen hoedje op. Nadien is nog enkele keren van tenue gewisseld.

De muzikale leiding van de Peelzwervers was in de beginjaren in handen van Toon Bots. In 1967 werd hij opgevolgd door Fons van der Wallen, die vervolgens tot het 50-jarig bestaan van de Peelzwervers (in 2002) kapelleider is geweest. Tijdens dit jubileum droeg hij het stokje over aan Erik Janssen, die op zijn beurt in 2009 weer werd opgevolgd door Mario Dielissen.

In het jaar 1974 lagen de activiteiten, op wat repetities na, nagenoeg stil vanwege een gebrek aan trompettisten. De uitverkiezing van Fons van der Wallen tot Prins van De Kei was aanleiding tot een nieuwe start van De Peelzwervers. Het eerste optreden was dan ook tijdens de receptie van Prins Fons en Prinses Mia.

De Peelzwervers brachten een unieke sfeer met hun muziekkeuze (Egerlander-, Duitse-, Tjechische en Tiroolse muziek). Ze hadden verschillende optredens door het hele jaar heen.

De leden van de kapel kwamen voornamelijk vanuit Harmonie St. Cecilia. De laatste jaren tot 2018 hadden ook enkele enthousiaste muzikanten uit Helenaveen zich bij deze blaaskapel aangemeld.


Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • jubileumboekje van Harmonie St. Cecilia, uitgegeven in 1988 bij het 50-jarig jubileum 1938-1988
  • het jubileumboek van carnavalsstichting De Kei "Wat ne Kei is dat", uitgegeven bij het 55-jarig jubileum 1955-2010.