U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De Wik

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wik is de naam van een ontmoetingscentrum voor verstandelijk gehandicapten uit de gemeente Deurne en Bakel en is gevestigd aan de Hellemanstraat 2b. De naam is een afkorting voor Wij In Kameraadschap.


In 1952 kocht het echtpaar Coumans-de Martines de woning en timmerwerkplaats aan de Heuvelstraat 11 van aannemersbedrijf Harrie Aldenzee. Het echtpaar ging in het huis wonen en verbouwde de timmerwerkplaats om het te gaan gebruiken voor een nieuw op te richten confectieatelier onder de naam Adma.

De Wik[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 werd het voormalige atelier als clubgebouw voor De Wik in gebruik genomen. Het beheer van het clubgebouw en de organisatie van activiteiten wordt geleid door de stichting GeJeJong, het gespecialiseerd jeugd- en jongerenwerk. Voordat het gebouw aan de Hellemanstraat verworven en betrokken werd, vonden de activiteiten onder leiding van pater Bertien Rompa plaats in een boerderij aan de Muggenhoek.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast dans- en kooklessen worden, met de hulp van vele tientallen vrijwilligers, activiteiten georganiseerd als zang, toneel, playback, handwerken, zwemmen, soos en disco. Wekelijks komen belangstellenden met een verstandelijke handicap naar De Wik. De Wik is ook het vaste onderkomen van buurtvereniging De Helleman.

De benodigde gelden worden onder meer bijeengebracht door de jaarlijkse collecte Voor het Zorgenkind, voorafgaand aan de carnavalsoptocht in Deurne-centrum.

Bronnen, noten en/of referenties