U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Diliana Daelmans (1828-1902)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diliana Daelmans
Persoonsinformatie
Volledige naam Diliana Daelmans
Roepnaam zuster Agnes
Geboorteplaats Vlijmen
Geboortedatum 15 maart 1828
Overl.plaats Veghel
Overl.datum 25 januari 1902
Beroep(en) religieuze, onderwijzeres, overste

Diliana (zuster Agnes) Daelmans (1828-1902) was hoofdonderwijzer en was zowel in Deurne als later in Helenaveen moeder overste van het klooster.


Ze was een dochter van bakker Lodewijk Daelmans (Geldrop 1788-1835 Vlijmen) en Adriana Schraauwen (Rijsbergen 1794-1842 Vlijmen).

Ze kwam 14 november 1864 naar huize Sint-Joseph in Deurne.[1] Toen in december 1867 moeder overste zuster Bernardina werd teruggeroepen naar het moederhuis in Veghel werd zij in Deurne moeder overste.

Op 1 december 1876 werd ze overgeplaatst van Deurne naar Dinther. Op 30 september 1895 keerde ze van daar terug naar de Peel, waar ze in Helenaveen, als opvolgster van zuster Innocentia, was aangesteld tot moeder overste van huize Sint-Anna.

Het leven werd haar in Helenaveen door anonieme verdachtmakingen en zelfs doodsbedreigingen, waarbij pastoor Bijnen, diens huishoudster Kee Knies en koster Van Teeffelen een kwalijke rol leken te spelen, zo zuur gemaakt dat ze weldra, net als twee andere zusters, dat dorp moest ontvluchten. Pastoor Bijnen zou over zuster Agnes gezegd hebben: Die oude moeder moeten ze maar ergens in een aardappelkelder zetten. Door een van de Helenaveense zusters werd later over haar gezegd: Moeder Agnes was over het algemeen zeer streng, maar in Helenaveen was Haareerw. toch goed voor de zusters.[2] Op 30 maart 1896 werd ze overgeplaatst naar Wanroij. Als overste werd ze in Helenaveen opgevolgd door zuster Joanna die toen van Nistelrode naar Helenaveen werd overgeplaatst.

Zuster Agnes werd op 2 oktober 1899 van Wanroij overgeplaatst naar Lith en keerde op 3 juli 1901 terug naar het moederhuis in Veghel waar ze een half jaar later overleed.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze datum is ontleend aan een overzicht dat zich in het kloosterarchief bevindt. Volgens het bevolkingsregister van Deurne kwam ze op 17 juni 1865 van Veghel naar Deurne.
  2. De verwikkelingen rond pastoor Bijnen, Kee Knies en de Helenaveense zusters werden in maart 1945 door zuster Hendrina in het memoriaal van de zusters van Helenaveen geschreven. Ze had het vernomen van zuster Scholastica die dit alles heeft meegemaakt. Zuster Scholastica is een eerlijk, onpartijdig en betrouwbaar mens. Zo schreef ze erbij.