U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerard van Schaijk (1748-1821)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 1 jul 2012 om 17:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard van Schaijk
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerard van Schaijk
Geboorteplaats [[PersoonGeboorteplaats::Deurne]]
Geboortedatum 25 februari 1748
Overl.plaats [[PersoonOverlPlaats::Vlierden]]
Overl.datum 14 november 1821
Partner(s) Anna Catharina Ramaer
Beroep(en) vorster, schoolmeester, collecteur

Gerard van Schaijk (1748-1821) was eerst vorster en later schoolmeester en belastingcollecteur te Vlierden.


Gezin

Hij werd op 25 februari 1748 in Deurne gedoopt als zoon van Michiel van Schaijk (1706-1755) en Johanna Bokhorst. Hij huwde met Anna Catharina Ramaer, een zuster van de Vlierdense schoolmeester Antonie Ramaer.

Vorster en gerechtsdienaar

Op 11 juli 1778 werd hij door de heer van Vlierden aangesteld en op 29 juli beëdigd als vorster en gerechtsdienaar. Tot zijn verplichtingen hoorde ondermeer dat hij twee keer per week door het hele dorp moest patrouilleren, vreemde bedelaars moest weren en verdachte personen arresteren. Het vorstersambt was hem niet vreemd want zijn vader Michiel van Schaijk was 27 jaar lang vorster van Deurne geweest.

Belastingcollecteur

Hij was ook vele jaren inner van de dorpsbelastingen in Vlierden. Nadat hij in 1791 was aangesteld als schoolmeester van Vlierden mocht hij dit bijbaantje niet langer vervullen en droeg hij het collecteurschap over op zijn 15-jarige neef Willem Antonie Ramaer, de latere grondvester van de Helmondse textielfabriek Ramaer & Co.

Schoolmeester

In 1791 werd hij aangesteld als schoolmeester van Vlierden als opvolger van zijn zwager Antonie Ramaer. In zijn aanstellingsakte van 10 juni 1791 staat ondermeer:

De Raad van Staate der Vereenigde Neederlanden heeft op de goede getuijgenisse die gegeeven werd van de bequaamheid van den persoon van Gerrard van Schayk den selven gesteld en gecommitteerd, steld en committeerd bij deesen tot schoolmeester te Vlierden, quartier van Peelland, Meyerye van ;s Bosch midsgaders tot koster, voorleeser en voorsanger aldaar in plaatsen bij afstand van A. Ramaer; geevende den selven Gerrard van Schayk last en bevel, dezelve plaatsen wel naarstelijk en getrouwelijk te bedienen en waar te neemen in het geene tot elks is behoorende, volgens de ordre en het reglement voor de schoolmeesters gemaakt.

Corporele diensten

Hij bleef tot 1821 dagelijks de Vlierdense klok luiden, belangrijk onderdeel van de zogenaamde corporele diensten die hij als koster moest verrichten, hetgeen hem een extraatje van 36 gulden per jaar opbracht. In de periode 1811-1814 werd hierop door de Fransen overigens flink bezuinigd en hij probeerde in 1816 het tekort alsnog vergoed te krijgen. Dat Van Schaijk het niet breed had blijkt ondermeer uit een passage van dat verzoek waarin hij beweerde dat hij door de vermindering zich thans buiten de mogelijkheid bevindt om voor vrouw en vier kinderen het nodige levensonderhoud te winnen.