U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hendrikus van Rooij (1861-1933)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrikus van Rooij
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendrikus van Rooij
Roepnaam Driek
Geboorteplaats [[PersoonGeboorteplaats::Vlierden]]
Geboortedatum 30 september 1861
Overl.plaats Vlierden
Overl.datum 22 september 1933
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) landbouwer
Stamboom.png Van Rooij
Opschrijft op het grafmonument van Driek van Rooij.

Hendrikus (Driek) van Rooij (1861-1933) was landbouwer en gemeenteraadslid in Vlierden.


Driek van Rooij werd geboren als zoon van Arnoldus van Rooij (1823-1911) en Johanna Maria van den Boomen (1826-1863), en was de eerste van zijn familie die in Vlierden werd geboren. Zijn wieg stond in de Pannenhoef, die zijn vader van de Beelsfundatie pachtte. Hij had een oudere zus, Antonetta, en een oudere broer, Peter Johannes. Zijn moeder stierf toen hij anderhalf jaar oud was. Zijn vader hertrouwde, en hij kreeg nog negen halfbroers en -zussen.

Driek huwde niet en bleef na de dood van zijn stiefmoeder met zijn ongetrouwde broers en zussen in de ouderlijke boerderij wonen.

Na de dood van zijn zus Johanna in 1903 en broer Peter Johannes in 1906 bleef hij met zijn ongehuwde halfbroer Klaas en hun vader over in de ouderlijke boerderij.

In 1912 kocht hij met zijn broer Klaas de boerderij Belgerenseweg 34 van de familie Crooijmans. Het is onduidelijk of hij er eerder al woonde. Toen zijn broer in 1918 alsnog trouwde, bleef hij bij hem inwonen. In 1933 overleed hij.

Driek was behalve landbouwer ook geruime tijd gemeenteraadslid van de gemeente Vlierden. Hij was fel tegenstander van de samenvoeging van de gemeenten Deurne en Liessel en Vlierden.

Hendrikus van Rooij werd begraven op het rooms-katholieke kerkhof van Vlierden. Ondanks het feit dat dit kerkhof al geruime tijd een beschermd gemeentelijk monument is, werd zijn graf kort vóór 2007 geruimd, net als dat van zijn broer Klaas, en verdwenen beide grafmonumenten.