U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Henricus Sleegers (1809-1879)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 22: Regel 22:
# [[Johannis Sleegers (1845-1921)|Johannis]], (Deurne 19 april 1845 - Deurne 23 september 1921). Hij huwde met Elisabeth van dern Heuvel (1846-1927).
# [[Johannis Sleegers (1845-1921)|Johannis]], (Deurne 19 april 1845 - Deurne 23 september 1921). Hij huwde met Elisabeth van dern Heuvel (1846-1927).


Door de arrondissementsrechtbank in Eindhoven werd Henricus op 7 maart 1853 onder curatele gesteld. Al 20 jaar waren er tekenen van krankzinnigheid, die in 1848 en 1849 tot rezernij verergerden.  In 1849 verbeterde zijn situatie maar vanaf juni 1852 waren er weer ernstige tekenen van krankzinnigheid. Zo verliet hij in juli 1852 heimelijk met zijn zoontje zijn huis; later vernam zijn vader dat hij in Venray rond de kerk was gaan lopen. In de [[Peel (gebied)|Peel]] stelde hij vragen aan de daar werkende arbeiders waardoor die bang werden. De burgemeester van Venray meldde dat aan zijn Deurnese collega. In de zomer van 1852 trof men hem, badend met een os, in een ven aan en hij zei dat hij paling aan het vangen was. In september 1852 viel hij de jachtopziener [[Johannes van der Heijden (1821-1871)|Jan van der Heijden]] met een riek aan, maar toen hij zag dat die een geweer had, zei Henricus: “Ik meende dat het de notaris was, dien zou ik eens geleerd hebben”. Ook had hij in de winter van 1852-1852 de postbode aangevallen. En 's nachts ging hij wel eens met een brandende lantaarn de stal in en maakte het vee los. Ook stond hij niet toe dat zijn huisgenoten hem in de gaten hielden. Hij wilde niet dat er met de os gewerkt werd maar ging met het dier wandelen. Hij sloeg zijn zusters en zijn vader en bedreigde de werklieden. De rechter bepaalde dat hij voor een jaar, of korter als de toestand dat toeliet, in een gesticht werd geplaatst.<ref>BHIC toegangsnr. 25 Arrondissementsrechtbank Eindhoven  inv.nr. 73</ref>
Door de arrondissementsrechtbank te Eindhoven werd Henricus op 7 maart 1853 onder curatele gesteld.


{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Sleegers,Henricus}}
{{DEFAULTSORT:Sleegers,Henricus}}
[[categorie:Sleegers|Henricus]]
[[categorie:Sleegers|Henricus]]
[[categorie:landbouwer]]
[[categorie:landbouwer]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)