U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Herdenkingsraam pastoor Jacobs

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 26 jan 2024 om 12:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het herdenkingsraam pastoor Jacobs. Foto collectie Bert Beulens

Het herdenkingsraam pastoor Jacobs is te vinden achter in de Sint-Willibrorduskerk in het centrum van Deurne nabij de doopvont.


Rond het derde eeuwfeest van de Vrede van Münster herleefde vlak na de Tweede Wereldoorlog, mede door het verschijnen in 1939 van de roman Die Verkeerde Weereldt van Roothaert, de belangstelling voor pastoor Jacobs.
De feuilleton door Jac. Heeren, getiteld De eenzame kerk in de Peel, die in de zomer van 1947 in Het Licht verscheen, versterkte die gevoelens nog.

In de notulen van de vergadering van het kerkbestuur van 9 december 1947 werd aangetekend:

Aan den zeereerw. heer pastoor werd opgedragen overleg te plegen met Pieter Wiegersma over levering van een te schilderen raam bij de doopvont ter herinnering aan wijlen den zeereerw. heer pastoor Jacobs als geweest zijnde de onverschrokken herder dezer parochie tijdens de vervolging van 1648.

De door Wiegersma gemaakte offerte werd besproken en goedgekeurd door het kerkbestuur. Het raam zou 2400 gulden gaan kosten. In het raam, met een hoogte van 4,50 meter en een breedte van 1.22 meter, zijn vier episoden uit het leven van pastoor Jacobs verbeeld, namelijk:

  • zijn studie te Leuven (links boven),
  • zijn gevangenisschap (rechts boven),
  • zijn alleen zijn bij de kapel (links onder) en
  • zijn bezoek aan een zieke (rechts onder).

De twee grote figuren zijn vicaris Hendrik Leemputten (links) die de geestelijke macht overdraagt aan pastoor Jacobs (rechts). De voordracht voor deze benoeming tot pastoor van Deurne was de laatste die door de abt van Echternach zou worden gedaan.

Een daartoe in het leven geroepen Pastoor Jacobsfonds moest de benodigde gelden bijeenbrengen. Toen dat niet helemaal bleek te lukken werd op 8 augustus 1948 voor dat doel nog een speciale, destijds nog hoogst ongebruikelijke open-schaalcollecte gehouden.

Er werden in 1947 ook nog, nooit gerealiseerde, plannen gemaakt om samen met Bakel een standbeeld voor pastoor Jacobs op te richten.

In augustus 1948 werd ook het door Piet Vermeltfoort uit Venray geschreven openluchtspel, getiteld "Mr. Geraert Jacobs", vijf keer opgevoerd.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het in maart 2022 door Hettie van Hoek-Goossens aan de heemkundekring geschonken typoscript is de titel Pastoor Jacobs in de verkeerde waerelt