U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

In het spoor van onze voorouders

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 28 jun 2018 om 09:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koolen, in het spoor van onze voorouders
Auteur S.M.C. van Erp
Vertaler J.J.M. Koolen
Kaftontwerper een perenboom
Illustrator ja (zwart-wit)
Land Venlo-Auckland
Taal Nederlands - Engels
Onderwerp genealogie Koolen
Uitgegeven 2010
Pagina's 163 blz.
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Stamboom.png Klik hier voor de
stamboom van "Koolen"

Het boek In het spoor van onze voorouders beschrijft de genealogie van de familie Koolen (tak Lieshout). De titel is een verwijzing naar het beroep van spoorwegarbeider dat lange tijd een populair beroep is geweest binnen deze familie. De kaft kent een tekening van een perenboom. Deze boom stond in de achtertuin van Helmondseweg 112, thans in de achtertuin van het naastliggende huis.

De genealogie Koolen omvat onder andere een (onvolledige) stamboom met voorouders die teruggaat tot het jaar 1688, toen de familie zich nog Claessen schreef en te Lieshout woonde. Aannemelijk kwam de familie ook uit deze omgeving, de vrouwelijke voorouder was afkomstig uit Haarlem.

Daarnaast bevat de genealogie een (onvolledige) uitwerking van de volgende nakomelingen van Gerardus Koolen en Wilhelmina Dirks en zijn tweede echtgenote Petronella Schattevor (generatie 7):

  • Tak Verberkt: Theodorus Verberkt (1890-1960) (In 't Zandt)

Nazaten van de takken A t/m E hebben zich gedurende een eeuw m.n. verspreid in de omgeving van Venlo, Helmond, Tilburg, Sittard-Geleen en Den Bosch (m.n. in de provincies Noord-Brabant en Limburg). Daarnaast is een groot deel van tak B vertrokken naar Nieuw Zeeland, Australië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (ca. 35%).

Inhoud van het boek[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de stamboom van Koolen kan men in het boek ook de stamboom vinden van de familie Verberkt die teruggaat tot 1570 (waaraan de nazaten van tak B, Frans Koolen verwant zijn).
Over beide families valt veel te lezen over de geschiedenis, de manier van leven, de beroepen etc. Getracht is om de genoemde voorouders niet alleen een naam te geven in de stamreeks maar ook om een beeld te scheppen van wie zij waren, hoe zij eruit zagen en wat zij deden. Hier en daar wordt dat verduidelijkt met een anekdote. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met portretten, foto's van woonhuizen en interessante documenten uit het archief. Aan bod komt ook de aanverwante familie Mathey (uit Horst-America) waarvan een groot deel aan het einde van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten vertrok.

Informatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd besloten om de genealogie alleen nog maar in het Engels uit te geven, om de vele familieleden die de Nederlandse taal niet machtig zijn ook de kans te geven hun familiegeschiedenis te ontdekken.

De genealogie: "Koolen, in het spoor van onze voorouders", 2010 Venlo-Auckland, S.M.C. van Erp. Vertaald naar het Engels door J.J.M. Koolen. Omvang: 163 pag., z-w illustraties, namenindex, bronvermelding.

De genealogie (NL-versie, ed. 2008) ligt ter inzage bij de volgende archievendiensten: