U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jacobus Bruijsten (1799-1886)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastoor Bruijsten
-
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Bruijsten
Geboorteplaats Neerloon
Doopdatum 7 juli 1799
Overl.plaats Vlierden
Overl.datum 29 mei 1886
Beroep(en) pastoor van Vlierden
Bidprentje NBA
Gedenksteen van Jacobus Bruijsten.
Foto: collectie R.K. Parochie Vlierden

Pastoor Jacobus Bruijsten (1799-1886), werd op 28 maart 1844 in Vlierden benoemd ter opvolging van de overleden pastoor Joannes Baptista van Hoeck.


Jacobus was een zoon van Jacobus Bruijsten (Neerloon 1753-1829 Neerloon) en Margarita Reijs (Neerloon 1759-1815 Huisseling).

Zijn belangrijkste verdienste voor Vlierden was de nieuwbouw van de Sint-Willibrorduskerk en Pastorie aan de Pastoriestraat 23. Tot dan kerkte men in Vlierden in de toen bijna 100 jaar oude schuurkerk met een strooien dak.

De nieuwe pastorie was al in november 1844 onder de kap. Aanvankelijk wilde Bruijsten de nieuwe kerk naast de pastorie, maar uiteindelijk verscheen deze ongeveer op de plaats waar de oude kerkschuur gestaan had. Dat die nieuwbouw geen overbodige luxe was blijkt uit een schrijven van de pastoor:

De laatste twee maanden heb ik op het autaer niet droog gestaan.... de mappen en corporaal heb ik bij de kachel moeten droogen... de droppelen vielen in menigte van het plankenplafon en dit is altoos zo als het vriest!

Op dinsdag 17 november 1846 kon pastoor Bruijsten de nieuwe kerk in gebruik nemen. De eerste mis werd gecelebreerd door de Deurnese pastoor De Louw en Bruijsten zelf hield een toepasselijk sermoen. Pas op maandag 7 augustus 1880 werd de kerk door bisschop Godschalk geconsacreerd.

Als pastoor werd Bruijsten in Vlierden opgevolgd door Hermanus Petrus Hubertus Boumans.