U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jan Deckersstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 25 jun 2022 om 20:15
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Dit straatnaambord staat ongeveer op de plek waar in 1861 de eerste lagere school van Helenaveen stond.
Jan Deckersstraat met fout straatnaambord.jpg

De Jan Deckersstraat ligt in Helenaveen aan de oostkade van de Helenavaart tussen de Geldersestraat en de Sevenumseweg en aan de zuidkant van deze straat stond de eerste lagere school van Helenaveen.


Ofschoon de naam tegenwoordig formeel Jan Deckersstraat is, vermeldt het straatnaambord aan de zuidzijde nog steeds Jan Deckerstraat (met één s). Per 1 januari 1955 heette deze straat nog Aspergeweg. De straat is nu genoemd naar Jan Deckers, een van de medeoprichters van de Maatschappij Helenaveen, hoofdopzichter en directeur in het Helena-Veen. Jan Deckers dreef aan deze straat een winkel op het tegenwoordige adres Jan Deckersstraat 3, tegenover de voormalige pastorie aan de Helenastraat). De werknemers van Maatschappij Helenaveen waren verplicht om hier hun inkopen te doen: 'gedwongen winkelnering'. De inkopen werden genoteerd en kosten werden van hun loon afgehouden indien er niet contant betaald kon worden.

Op de plaats van de dam met duiker over de zogenaamde Boksloot nabij de Kruisbesweg lag vroeger een drijvend smal voetbruggetje.

Gerrit Vermeulen, jarenlang de Helenaveense correspondent van de krant, meldde eens het volgende met betrekking tot de Jan Deckersstraat:

Helenaveen komt slaap tekort
(Van onze correspondent) HELENAVEEN, 3 juli — De bewoners van het centrum van Helenaveen komt in deze dagen slaap te kort. Dat zit hem in het feit dat een tuinder in het centrum, namelijk in de Jan Deckerstraat (sic), een paar kersenboompjes in zijn hofje wil beschermen tegen diefachtige spreeuwen en kraaien en daartoe een knallende donderbus heeft ingeschakeld. Vanaf vier uur 's morgens tot zonsondergang knalt elke minuut een kanonschot door het dorp, die weerkaatst tegen de gevels van de huizen. De dorpsbewoners, die aldus vroegtijdig worden gewekt en uit de slaap worden gehouden, vragen zich af of de tuinder zijn kersjes niet kan beschermen met ritselpapier. Het gaat immers niet om een hele boomgaard.