U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Johannes Wilhelmus Hubertus Maria Roestenberg (1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Jan Roestenberg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Roestenberg
Jan Roestenberg.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Hubertus Maria Roestenberg
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Geboortedatum 20 oktober 1946
Partner(s) Dorothea Theresia Anna Maria Moerlands (1948)
Beroep(en) leraar basisonderwijs/directeur
Impressie van de boomplantdag in 2008 langs de Binderendreef.
Foto collectie weekblad voor Deurne

Johannes Wilhelmus Hubertus Maria (Jan) Roestenberg (1946) was directeur van basisschool D'n Bogerd in de Sint-Jozefparochie.

Afkomst en familie[bewerken | brontekst bewerken]

Jan is de zoon van schoen- en lederhandelaar Johannes Petrus Maria Roestenberg (Loon op Zand 1911-1989 Waalwijk) en Corrie Hentenaar (1916-)

Hij is gehuwd met Dorothea Theresia Anna Maria (Doret) Moerlands, (Tilburg 8 mei 1948), dochter van Johannes Josephus Maria Moerlands (Tilburg 1921-1988) en Anna Maria Dorothea Sparidaans (Tilburg 1923-2014).

Het gezin telt drie kinderen:

  1. L.J.M. (Luuk), (Deurne 19 juli 1980).
  2. C.A.M. (Lieke), (Deurne 5 oktober 1982).
  3. A.T.J. (Anneke), (Deurne 25 januari 1985).

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jan volgde lager onderwijs op de St. Bernardusschool Kaatsheuvel en ging daarna naar het gymnasium Eymard Ville in Stevensbeek.

Na het voltooien van zijn opleiding op de pedagogische Academie St. Stanislaus in Tilburg ging hij aan de slag als leraar op de Maria basisschool in Kaatsheuvel.

Daarna was hij achtereenvolgend schoolhoofd van de lagere school Titus Brandsma/ De Driehoek te Griendtsveen, directeur basisschool D'n Bogerd Deurne (1985-2010) en directeur basisschool De Peelparel Helenaveen (2003-2008).

Verder was hij intensief betrokken bij de verbouw/nieuwbouw van basisschool de Driehoek Griendtsveen, de verbouw/nieuwbouw van basisschool De Peelparel in Helenaveen en de nieuwbouw van basisschool d’n Bogerd in Deurne.

Hij had bestuursfuncties in diverse overlegorganen zoals het directeurenoverleg en fusietrajecten van scholen in Deurne, Asten en Someren. [1]

Hij was lid van het adviesorgaan Stichting Onderwijskundig Centrum Gewest (OCGH) in Helmond en diverse andere adviesorganen t.b.v. het onderwijs in Deurne en de regio.

Na zijn pensionering keerde Jan terug naar zijn geboortedorp Kaatsheuvel.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jarenlang heeft Jan zich ingezet voor het Buurtnetwerk Jeugdhulpverlening Deurne. Binnen dit netwerk zette hij zich vooral in om de contacten met de peuterspeelzaal te verbeteren, de inrichting van de omgeving van de school gestalte te geven en het welzijn van de kinderen (anti pest campagnes) te bevorderen
  • Tussen 1989 en 1992 was hij bestuurslid van de Stichting Sociaal Cultureel Werk Deurne.
  • Daarna was hij tot 2009 secretaris van de Stichting Gemeenschapshuis Hofke van Marijke.
  • Onder zijn leiding namen kinderen van basisschool d’n Bogerd meerdere keren deel aan de jaarlijkse Nationale boomfeestdag.
  • Verder was hij als bouwdirecteur van de nieuwe brede school d`n Bogerd niet alleen verantwoordelijk voor het tot stand komen van de school, maar hij leverde ook een belangrijke bijdrage in de realisatie van de gehele Woonservice Zone.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 maart 2010 mocht Jan Roestenberg uit handen van burgemeester Gerard Daandels een koninklijke onderscheiding ontvangen en werd hij lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de officiële opening van de nieuwbouw van basisschool D'n Bogerd, waarvan hij directeur was.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Eindhovens Dagblad 6 maart 2010 pag. 31