U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Jan van Aken (1627-circa 1690)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 2: Regel 2:




Hij huwde op 1 mei 1667 (schepenbank) en 3 mei 1667 (kerkelijk) met Johanna (Jen(ne) Boulle (Boulo, Boolluth, Boulje, Bouillio). Hij had haar al voor het huwelijk zwanger gemaakt en zij eiste daarom van hem voor de schepenbank 175 gulden kraamgeld. Hij koos ervoor met haar te trouwen.  
Hij huwde op 1 mei 1667 (schepenbank) en 3 mei 1667 (kerkelijk) met Johanna (Jen(ne) Boulle (Boulo, Boolluth, Boulje, Bouillio). Hij had haar al voor het huwelijk zwanger gemaakt en zij eiste daarom van hem voor de schepenbank 175 gulden kraamgeld. Hij koos ervoor met haar te trouwen. Ze kregen de volgende kinderen:
 
#Arnoldus, (Deurne circa 1666 -  circa 1732). Hij huwde (1) met Johanna (Jenneke) Hendrik Nooijen (circa 1672 - 31 juli 1729), en (2) met Johanna (Jenneke) Laurens Meulendijks (circa 1676 - 13 januari 1749)
Ze kregen de volgende kinderen:
#Arnoldus, (Deurne circa 1666 -  circa 1732). Hij huwde (1) met Johanna (Jenneke) Hendrik Nooijen (circa 1672 - 31 juli 1729) en (2) met Johanna (Jenneke) Laurens Meulendijks (circa 1676 - 13 januari 1749)
#Jan, (circa 1670 - 27 januari 1731). Hij huwde met Cornelia Marcus Cornelis Hikspoors.
#Jan, (circa 1670 - 27 januari 1731). Hij huwde met Cornelia Marcus Cornelis Hikspoors.


Op tweede kerstdag 1656 was Jan van Aken tijdens een bezoek aan de herberg van Evert Aarts herberg het slachtoffer van een vechtpartij met Dielis Vogels, waarbij met aarden potten werd gegooid en Van Aken een bloedende hoofdwond opliep. Aanleiding tot de vechtpartij was dat Jan van Aken tegen de kasteleinsvrouw zei: ''schenckt ons noch eens te drincken, mijns sHeeren knechte worden maer vooer luijsbosschen genoemt'', waarop Vogels opmerkte dat Van Aken zich dat inderdaad moest aantrekken. Toen Jan van Aken zei dat hij zich dat ook aantrok, viel Vogels hem aan, waarbij die zelfs zijn mes trok. Zijn hoofdwond moest hij bij de Helmondse chirurgijn Albert Kets laten behandelen. Bij deze vechtpartij was ook Jasper Willems, een andere dienaar van de heer van Deurne, het slachtoffer. Dielis Vogels werd veroordeeld tot het betalen van de dokterskosten en vergoeding van de tijd die de slachtoffers tijdens hun herstel niet hadden kunnen werken.
op tweede kerstdag 1656 was Jan van Aken tijden een bezoek aan de herberg van Evert Aarts herberg het slachtoffer van een vechtpartij met Dielis Vogels, waarbij met aarden potten werd gegooid en Van Aken een bloedende hoofdwond opliep. Aanleiding tot de vechtpartij was dat Jan van Aken tegen de kasteleinsvrouw zei: ''schenckt ons noch eens te drincken, mijns sHeeren knechte worden maer vooer luijsbosschen genoemt'', waarop Vogels opmerkte dat Van Aken zich dat inderdaad moest aantrekken. Toen Jan van Aken zei dat hij zich dat ook aantrok, viel Vogels hem aan, waarbij die zelfs zijn mes trok. Zijn hoofdwond moest hij bij de Helmondse chirurgijn Albert Kets laten behandelen. Bij deze vechtpartij was ook Jasper Willems, een andere dienaar van de heer van Deurne, het slachtoffer. Dielis Vogels werd veroordeeld tot het betalen van de dokterskosten en vergoeding van de tijd die de slachtoffers tijdens hun herstel niet hadden kunnen werken.


Op 4 september 1662 hoorde hij, gewapend met een hooivork, tot het gezelschap van de heer van Deurne dat verhinderde dat de ondervorster van Helmond, na een juridisch steekspel tussen de schepenbank van Helmond en Deurne, een koe afpandde van de heer van Deurne of een van zijn schepenen.
Op 4 september 1662 hoorde hij, gewapend met een hooivork, tot het gezelschap van de heer van Deurne dat verhinderde dat de ondervorster van Helmond, na een juridisch steekspel tussen de schepenbank van Helmond en Deurne, een koe afpandde van de heer van Deurne of een van zijn schepenen.
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: