U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Adrianus Ignatius Oomen (1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Oomen
11.273 - uitsnede.jpg
Uitsnede
Foto: collectie Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Adrianus Ignatius Oomen
Roepnaam Hans
Geboorteplaats Roosendaal en Nispen
Geboortedatum 16 november 1942
Partner(s) Sibilla Catharina Antonia Jansen
Beroep(en) secretaris
Burgemeester en wethouders (B en W) in het gemeentebestuur 1990-1994. Vlnr. zittend burgemeester Smeets en wethouder Cor van Laarhoven, Staand vervangend secretaris Hans Oomen, wethouder Jan Liebreks, Jan Maas en wethouder Jan Duffhauss. Foto collectie Ton Hartjens, januari 1991
Vlnr: wethouder Cor van Laarhoven, wethouder Jan Duffhauss, wethouder Jan Maas, burgemeester Smeets, vervangend secretaris Hans Oomen en wethouder Jan Liebreks.

Johannes Adrianus Ignatius (Hans) Oomen (1942) was van 1977 tot 2004 ambtenaar (locosecretaris) van de gemeente Deurne.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hans is de zoon van Steven Oomen (Oosterhout 1907-1981) en Willy de Kanter (Ginneken 1909-1991 Veldhoven). Zijn vader was directeur van de lagere technisch school in Bladel.

Hans huwde met bibliothecaris Sibilla Catharina Antonia Jansen.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hans volgde in 1962 het gymnasium-β op het Augustinianum Eindhoven en studeerde Nederlands Recht in 1970 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van 1963 tot 1965 volgde zijn militaire dienst. Hij was marineofficier (Koninklijke Marine Reserve) luitenant-ter-zee 2.

Na zijn studie werd hij twee jaar directiesecretaris bij de Stichting Festog te Didam/Doetinchem, een instelling voor zwakzinnigenzorg. Daarna volgde vijf jaar als secretaris Werkvoorziening Stadsgewest Roermond (Westrombedrijven).

De langste periode werkte hij in Deurne. Van 1977 tot 2004 was hij ambtenaar (locosecretaris) bij de gemeente Deurne.


Hans was bestuurslid van de zwakzinnigeninstelling Stichting Sint Augustinus en na de fusie met Maria Roepaan te Ottersum werd hij lid van de Raad van Toezicht van de toen nieuwe Stichting Saamvliet te Gennep, welke na nog een paar fusieronden uiteindelijk opging in de huidige Stichting Dichterbij.

Onder de Stichting Sint Augustinus te Gennep ressorteerden de Sint-Augustinusschool en de Stichting INTOS (sociale werkvoorziening). Van de school was hij ook bestuurslid en van INTOS later voorzitter totdat INTOS in 2012 onder de regie kwam van de gemeente Gennep.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Hij maakte zich als bestuurslid en voorzitter van het Wit-Gele Kruis Deurne sterk voor schaalvergroting en professionalisering door de bundeling van vier verenigingen in Deurne en drie in de toenmalige gemeente Bakel en Milheeze tot de Kruisinstelling Deurne-Bakel. Nieuwe schaalvergrotingen leidden onder zijn voorzitterschap via de Regionale Kruisvereniging Peelland, de Stichting Kruiswerk Peelland en vervolgens in 1996 tot de Stichting De Zorgboog.

Hij was medeoprichter, voorzitter en secretaris van de Lions Club Deurne, Asten en Someren.

In Deurne is hij op cultureel gebied al tien jaar actief als secretaris van de Stichting De Wieger.

Sinds 2004 is hij voorzitter van de Vrije Academie Deurne.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2005 kreeg Hans uit handen van burgemeester Gerard Daandels de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.