U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Hendrikus Coopmans (1923-2010)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 8 jul 2015 om 21:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Desiderius
Frater Desiderius.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Hendrikus Coopmans
Roepnaam Frater Desiderius
Geboorteplaats Ottersum
Geboortedatum 1 februari 1923
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 11 april 2010
Beroep(en) frater, schoolhoofd, leraar, drukker

Johannes Hendrikus Coopmans (1923-2010), bekend als frater Desiderius, woonde ruim zes jaar als frateronderwijzer in het fraterhuis aan de Visser. Hij gaf les op de lagere school aan de Visser.


Op 29 augustus 1940 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool. Hij legde vier keer de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1945 in Tilburg gevolgd door de eeuwige geloften.

Hij behaalde de hulpakte op 1 juni 1944, gevolgd door de hoofdakte op 24 juli 1951. Verder behaalde hij de akte Handenarbeid l.o. Hij werkte de eerste paar jaar in Tilburg, kwam op 15 augustus 1946 naar Deurne en ging les geven op de lagere school aan de Visser. Ook op ander gebied maakte hij zich verdienstelijk voor de jeugd. Zo had hij onder andere een groot aandeel in een kinderoperette die kort voor zijn vertrek werd opgevoerd.

Op dinsdag 30 september 1952 vertrok hij naar Curaçao, ging daar werken in het onderwijs en was tevens hoofd van een lagere school.
In 1958 werd hij overgeplaatst naar Bonaire, waar hij les gaf op een lagere school en op een MAVO.

De allermooiste tijd op Bonaire brak voor hem aan toen hij een stencilmachine kreeg. Vanaf die tijd ontwikkelde hij zich langzamerhand tot drukker. In het fraterhuis begon hij een drukkerij die uitgroeide tot een gerenommeerd bedrijf dat opdrachten kreeg van allerlei instellingen en zelfs van de overheid.
Toen in 1995 de CMM-regio Nederlandse Antillen werd opgeheven, keerde hij terug naar Nederland.
Hij ging aanvankelijk wonen in fraterhuis St. Denis in de Kruisvaardersstraat in Tilburg, totdat zijn gezondheid hem dwong over te gaan naar het fraterhuis Joannes Zwijsen, waar hij de laatste jaren van zijn lange leven heeft doorgebracht.
Op 11 april 2010 is hij in het Sint Elisabeth ziekenhuis te Tilburg overleden en begraven op het kerkhof van de fraters bij Huize Steenwijk in Vught.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 april 1986 is frater Desiderius voor al zijn verdiensten op de Antillen en vooral op Bonaire onderscheiden met de Eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.