U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

KHD jeugdorkest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het jeugdorkest in 1966.
Foto: collectie Ton Hartjens
Het jeugdorkest in 1965.
Foto: collectie KHD
Hub van Doorne temidden van de leden van het jeugdorkest tijdens het 100 jarig bestaan in 1974.
Foto: Hans van Hoek

In 1919 werden er onder dirigent Eugène de Leeuw en instructeur C. Rinket pogingen ondernomen tot de oprichting van een jeugdorkest.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1919 begon men vol goede moed aan de oprichting van een jeugdorkest door een groep van 24 jongeren de eerste beginselen van het notenschrift bij te brengen. Al na drie lessen was het aantal geslonken naar tien personen. Op het moment, dat de leerlingen zover waren dat ze een instrument konden bespelen, waren er nog maar twee over: Albert Kivits en Harry Goossens, deze laatste was in 1984 nog steeds lid van de vereniging.

Oprichting 1964[bewerken | brontekst bewerken]

Dirk Koster, die dirigent Frans van Abeelen opvolgde, en frater Floribertus waren in 1964 de oprichters van het jeugdorkest.

Al spoedig werd het jeugdorkest uitgebreid met enthousiaste kleine muzikanten, die les kregen van de leden van het seniorenorkest.

Nieuw uniform[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967 kreeg het jeugdorkest een eigen uniform: zwarte rok of broek, met witte bloes en stropdas en daarover een blauwe cape. Op het hoofd een baret met witte pluim.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hun muzikale vaardigheid groeide met het jaar en al spoedig kwamen er verzoeken voor optredens binnen. Het aantal leden bleef groeien en er werd zelfs een tijd een ledenstop ingevoerd.

Er ontstond een nieuwe formatie: een B-orkest, een C-orkest en een D-formatie. De jeugdafdeling telde in 1984 maar liefst 150 leerlingen.

Oefening baart kunst![bewerken | brontekst bewerken]

Jonge muzikanten, die nog héél veel moeten oefenen!
Foto's: collectie Henk Goossens

Vanuit het jeugdorkest konden de muzikanten doorstromen naar de harmonie. Het behalen van een diploma via de muziekschool was verplicht.