U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:31.333.jpg|400px|thumb|Briefkaart van de kalkzandsteenfabriek. <br>Foto: collectie Archief Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk.]]
[[Bestand:29.507.JPG|400px|thumb|Briefkaart van de kalkzandsteenfabriek]]
[[Bestand:19.379.jpg|400px|thumb|Het water bij de kalkzandsteenfabriek]]
[[Bestand:19.379.jpg|400px|thumb|Het water bij de kalkzandsteenfabriek]]
De '''Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk''' in [[Liessel]] werd in 1954 opgericht.
De '''Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk''' in [[Liessel]] werd in 1954 opgericht.
Regel 10: Regel 10:


Van twee boeren kocht Van den Brink 15 hectare landbouwgrond en van de [[gemeente Deurne]] 20 hectare veengrond.
Van twee boeren kocht Van den Brink 15 hectare landbouwgrond en van de [[gemeente Deurne]] 20 hectare veengrond.
Voor de poort van de fabriek ligt de [[Peelrandbreuk]]. Op het terrein van de fabriek ligt het zand aan de oppervlakte zodat het gemakkelijk winbaar is. In de loop der tijd zijn tot 2002 bij de zandwinning tal van [[paleontologische vondsten Hoogdonk]] gedaan.
Voor de poort van de fabriek ligt de [[Peelrandbreuk]]. Op het terrein van de fabriek ligt het zand aan de oppervlakte zodat het gemakkelijk winbaar is. In de loop der tijd zijn tot 2002 bij de zandwinning tal van [[archeologische vondsten Hoogdonk]] gedaan.


Veel inwoners uit de [[gemeente Deurne]], voornamelijk uit [[Sint-Jozefparochie (wijk)]] en [[Liessel]], werkten in de productie van deze fabriek en gingen veelal in tweeploegendienst (de stokers in drieploegendienst) naar ''De(n) Brink'', zoals de fabriek al snel in de volksmond genoemd werd. [[De Brink]] is ook de naam van de waterplas die is ontstaan als gevolg van de zandwinning. In 2000 is vergunning gekregen voor uitbreiding van de plas, waarmee de fabriek nog tot ongeveer 2030 vooruit kan met de productie.
Veel inwoners uit de [[gemeente Deurne]], voornamelijk agrariërs uit [[Liessel]], werkten in de productie van deze fabriek en gingen veelal in tweeploegendienst [[ de stokers in drieploegendiens]] naar ''De(n) Brink'', zoals de fabriek al snel in de volksmond genoemd werd. [[De Brink]] is ook de naam van de waterplas die is ontstaan als gevolg van de zandwinning. In 2000 is vergunning gekregen voor uitbreiding van de plas, waarmee de fabriek nog tot ongeveer 2030 vooruit kan met de productie.


Het aantal arbeiders groeide van 40 aan het begin tot 75 na enkele jaren. Veel handmatige arbeid is nadien gemechaniseerd. In het jaar 2017 telt de fabriek weer 40 medewerkers. De productie bestaat uit kalkzandsteenelementen. Vanwege de economische crisis was de fabriek van augustus 2013 tot mei 2015 tijdelijk gesloten.  
Het aantal arbeiders groeide van 40 aan het begin tot 75 na enkele jaren. Veel handmatige arbeid is nadien gemechaniseerd. In het jaar 2017 telt de fabriek weer 40 medewerkers. De productie bestaat tegenwoordig uit kalkzandstenen, cellenbetonblokken en cellenbeton vloer-en wandplaten. Vanwege de economische crisis was de fabriek van augustus 2013 tot mei 2015 tijdelijk gesloten.  


Bert van den Brink verkocht zijn bedrijf in 1988 aan de Zweedse groep Euroc. Nadien had de kalkzandsteenfabriek diverse eigenaren, waaronder de Duitse groep Haniel. In 2003 werd het Xella concern, waartoe de fabriek nu behoort, afgesplitst van Haniel. Sindsdien luidt de naam: [[Xella Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk BV]].
Bert van den Brink verkocht zijn bedrijf in 1988 aan de Zweedse groep Euroc. Nadien had de kalkzandsteenfabriek diverse eigenaren, waaronder de Duitse groep Haniel. In 2003 werd het Xella concern, waartoe de fabriek nu behoort, afgesplitst van Haniel.  
 
Begin 2022 is productie en personeel overgeplaatst naar de Xella vestiging in Echt (Limburg). In augustus 2022 is het terrein van de fabriek en waterplas afgebakend met een hekwerk. Wat de plannen zijn voor kalkzandsteenfabriek Hoogdonk is nog ongewis.


[[Categorie:Steenfabriek]]
[[Categorie:Steenfabriek]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)