U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Kavirondo

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kavirondo was de naam van een speeltuin die in de bossen in het Ven in Vlierden voor de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van kapelaan Brandsma, voor en door de Helmondse jeugd van de Leonardusparochie is aangelegd.


Hoe deze speeltuin aan de Rijntjesdijk, achter de particuliere begraafplaats van de familie Wiegersma aan zijn vreemde naam Kavirondo kwam was voor velen een raadsel. Destijds was de Helmondse kapelaan Brandsma, van 1958 tot 1966 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Neerkant, de grote animator achter deze speeltuin. Met de kinderen trok hij te voet vanuit Helmond naar dit lustoord. Kapelaan Brandsma had een enorme hang naar de Afrikaanse missie. In 1906 hadden de paters van Mill Hill hun eerste missiepost gevestigd in West-Kenia, het nieuwe bisdom stond onder leiding van Mgr. Brandsma (een oom van de Helmondse kapelaan) en de naam van dat bisdom was Kavirondo.[1] Waarschijnlijk is de Vlierdense speeltuin dus vernoemd naar dit Afrikaanse gebied.[2]

Deze speeltuin speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een rol als de plek waar twee joodse gezinnen enige tijd zaten ondergedoken en van waaruit de joodse jongen Erwin Michael Joseph in 1942 in de bossen bij de Bikkels werd vermoord.

Over deze speeltuin en het jeugdwerk werd een ruim 51 minuten durende documentaire gemaakt. Zie filmarchief Beelden in Brabant.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Luo, een bevolkingsgroep in Oost-Oeganda wordt ook Kavirondo genoemd; zie artikel over de Luo op Wikipedia
  2. Mededeling Louis Aarts Deurne - oktober 2007