U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Kloostereindweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 28 jul 2020 om 23:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Detail van gemeentekaart 1953
foto rijksdienst voor het cultureel erfgoed

De Kloostereindweg is een deels nog bestaande en deels verdwenen straat in Brouwhuis.


In vroeger dagen vormde de Kloostereindweg de verbinding tussen de gehuchten Achterste Beersdonk en Kloostereind. Ooit lag de weg in de gemeente Vlierden en daarna in de gemeente Deurne, maar op 1 januari 1968 ging de weg met het omliggende gebied over naar de gemeente Helmond. Vóór mei 1989 werd de bestaande weg doorsneden door de aanleg van de Rochadeweg, die de opmaat vormde voor de vestiging van grootschalige bedrijvigheid op het Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant zuidelijk ervan. Doordat met de aanleg van de Korendijk langs de bestaande Willig, enkele jaren later, was voorzien in een nieuwe verbindingsweg richting de kom van Brouwhuis, werd de Kloostereindweg afgewaardeerd tot fietsroute. Dat werd ook fysiek uitgedrukt door de aanleg van een fietstunnel onder de Rochadeweg.

Door de verdere aanleg van het bedrijventerrein werd een groot deel van de Kloostereindweg ten zuiden van de Rochadeweg omstreeks 2000 opgeheven. Het klein deel van de Kloostereindweg ten zuiden van de Rochadeweg werd als fietspad parallel aan de Maïsdijk ingepast. Daarmee behield dus ook de fietstunnel zijn functie. In het verlengde van het gespaarde stukje Kloostereindweg bleef nabij de Speltdijk een rij met eiken bewaard die ooit langs de Kloostereindweg stond. Tussen de eiken staat nu nog de metalen paal waaraan eertijds een straatnaambordje bevestigd was.

Bewoners Kloostereindweg in 1953
Bewoner oud adres nieuw adres
Jacobs, Jacobus Br.14 Kloostereindweg 1
Kuijpers, Johannes P.P Br 14 Kloostereindweg 1
Maas, Willem en Henricus Br.15 Kloostereindweg 2
Jacobs, Johannes W. Br 14a Kloostereindweg 3
Maas, Theodorus H. Br.12 Kloostereindweg 4
Meulendijks, Johannes M. Br.4 Kloostereindweg 5